ZDKBabice Beba, Vida i Radojka su nekada porodile stotine majki u Kaknju

Babice Beba, Vida i Radojka su nekada porodile stotine majki u Kaknju

U 333. broju Kakanjskih novina iz 1991. godine čitamo zapis o čuvenim kakanjskim babicama:

„Gotovo da nema žene u Kaknju koja ne zna ili bar nije čula za babice Bebu, Vidu i Radojku. Porodile su na stotine majki, isto toliko djece, akušersku djelatnost obavljale u Domu zdravlja, ali i na terenu. O tome kako je u njihovu vrijeme bilo raditi ovaj izuzetno odgovorni i human posao, razgovaramo sa sestrama Vidom i Radojkom. Obje su radni vijek provele u Kaknju, a u penziji su od 1978.

“U naše vrijeme se radilo i po 24 sata. Za jednu dežuru se znalo poroditi i po desetak žena. Ginekolog nam je dolazio samo dva puta sedmično iz Sarajeva, i to nakratko, da bi pregledao trudnice. Sve ostalo smo same radile.”

Na radno vrijeme, kažu, nisu ni pomišljale. Radilo se sve dok treba, do iznemoglosti. Do otvaranja porodilišta 1953. godine odlazak na teren je bio svakodnevan.

“Žene smo porađale na talašnici, na sijenu… nastavljaju svoju priču sestre koje su mnogo dale svom pozivu dodajući da je „današnjim babicama milina raditi“.”

 

Visoko.co.ba/Kaportal.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE