BiHBajrović: Pokušaj da se izdejstvuje podjela BiH

Bajrović: Pokušaj da se izdejstvuje podjela BiH

Današnja sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ počela je komemoracijom povodom smrti člana ove asocijacije Predraga Matvejevića.

Predsjednik „Kruga 99“ Adil Kulenović je kazao da je Matvejević bio istaknuti književnik, naučni radnik, publicista, „angažirani intelektualac poznat ne samo u rodnom Mostaru, u BiH, u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, nego poznat kao čovjek od najvećeg uticaja u Evropi i svijetu“.

– Pamtimo Predraga, svako na svoj način. Treba nam Predrag možda danas koliko i juče. Ohrabrimo naša i njegova uvjerenja da su najljepši trenuci bosanskog načina života u različitosti i razumijevanju ideali čovječanstva – kazao je Kulenović.

Reditelj Gradimir Gojer je kazao da je Predrag Matvejević građanin svijeta, intelektualac planetarnih razmjera, Mostarac i Bosanac i Hercegovac u najboljem smislu.

Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović, koji je bio uvodničar o temi „Ni domaće ni evropske etnoteritorijalne podjele BiH neće proći“, kazao da je današnja sesija o izuzetno važnoj temi, „pokušaju da se u okviru procesa evropskih integracija izdejstvuje podjela BiH, da se one stvari koje nisu postignute oružjem i u ratu, postignu putem djelovanja ljudi u Evropskom parlamentu koji, nažalost, predstavljaju susjednu državu Hrvatsku“.

– Potrebno je da mi u BiH imamo jasan stav po pitanju toga da li smo spremni da idemo pod jaram, dakle da demokratska većina u ovoj zemlji živi kao etničke manjine u susjednim državama – kazao je Bajrović novinarima prije početka sesije.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE