BiHBanjalučani sretni zbog ponovne izgradnje džamije Arnaudija

Banjalučani sretni zbog ponovne izgradnje džamije Arnaudija

Jedna od njih je Zinka Šibalović, koja je današnju svečanost nazvala posebnom i dodala da joj je mnogo nedostajala ova džamija. Na pitanje da li je očekivala da će i ova banjalučka džamija biti obnovljena, odgovorila je: “Jesam, kad-tad, lijepo je ovo što se danas desilo.”

zinka-sibalovic

Dževad Šarić, koji živi u naselju Pobrđe nedaleko od Arnaudije, ispričao je kako je bio prisutan kada je džamija srušena 7. maja 1993. godine.

“Hvala Bogu dragom, da se obnavlja, da je ovako fin dan, da bude kako treba”, kazao je Šarić.

I on je proteklih godina vjerovao da će dočekati dan početka obnove džamije, koju je sagradio 1595. godine Hasan Deftedar, ministar finansija Ferhat-paše Sokolovića.

dzevad-saric

“Imao sam osjećaj da ne može to tako da se ruši i da se pali, sve su bogomolje popaljene ovdje u Banjaluci i okolini i porušene, tako da ne može se to opravdati, ali hvala Bogu, obnavlja se, da bude mir, da budemo dobri. Mi smo uvijek dobro živjeli ovdje sa našim komšijama i tako treba da ostane, da svako ima pravo na svoju vjeru”, rekao je Šarić.

Današnja svečanost poseban je doživljaj i za arhitektu Muharema Avdagića. On je iskoristio priliku da se na turskom jeziku zahvali Adnanu Ertemu, generalnom direktoru Direkcije vakufa Republike Turske, koja je osigurala finansijska sredstva za ponovnu izgradnju Arnaudije, i da mu zaželi dobrodošlicu u Banjaluku.

muharem-avdagic-1

Avdagić je u Banjaluku došao iz Skoplja, od 1941. godine život provodi uz ovaj objekat, izuzev vremena koje je proveo na fakultetu i u izbjeglištvu. Najradije se sjeća srećnog djetinjstva provedenog uz Arnaudiju džamiju, naročito igre u dvorištu džamije.

“Možete misliti kakav je to osjećaj kada dobijate sadržaj iz djetinjstva, kada dobijate nazad objekat uz koji ste odrastali”, kazao je Avdagić.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE