BiHRegijaBećirović: Nova predsjednica SAD je Hillary Clinton

Bećirović: Nova predsjednica SAD je Hillary Clinton

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana dr. Zijad Bećirović, dan uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, prognozirao je za novinsku agenciju Patria pobjedu kandidatkinje Demokrata Hillary Clinton.

– Trump ( kandidat Republikanaca) nema velike izglede da pobijedi. Mnogo je grešaka napravio u izbornoj kampanji posebno jer se konfrontirao sa moćnim skupinama u SAD kao što su žene, tamnoputa populacija, hispanjolci, novinari itd.

Pobjedom Clintonove neće doći do radikalnih zaokreta u američkoj vanjskoj politici, dok će na unutrašnjopolitičkom planu morati napraviti mnogobrojne reforme i rezove. To se prije svega odnosi na onaj dio programa kojeg je simbolizirao Bernie Sanders.

Ukoliko bi eventualno došlo do pobjede Donalda Trumpa to bi moglo značiti mnogo više neizvjesnosti, jer on sam tokom izborne kampanje predstavlja neizvjesnost iz dana u dan.

Ipak, moramo biti svjesni činjenice da što se tiče američke vanjske politike imamo puno faktora koji pored američkog predsjednika kreiraju i utiču na vanjsku politiku pored predstavničkog doma, Senata, State Departmenta, drugih resora i brojnih agencija.

Procjene su, da u SAD imamo negdje između 10-12 miliona mnenjskih voditelja. Moramo uvažavati činjenicu da su se SAD u posljednjih 20-tak godina značajno promijenile što iziskuje i brojne promjene kako na unutrašnjopolitičkom tako i vanjskopolitičkom  planu, kaže Bećirović.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE