BiHPolitikaBevanda i Storčak potpisali sporazum o isplati klirinškog duga

Bevanda i Storčak potpisali sporazum o isplati klirinškog duga

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Storčak potpisali su u Moskvi sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a i SFRJ. Sporazum znači da će Rusija Bosni i Hercegovini isplatiti klirinški dug od oko 125 miliona američkih dolara.

Dug je razlika u novcu koja je nastala u vanjsko-trgovinskim odnosima dvije države koje imaju devizna ograničenja. Dug koji Rusija treba isplatiti BiH nastao je za vrijeme bivše Jugoslavije, a sve obaveze isplate dugovanja nakon raspada SSSR-a preuzela je Rusija.

Objavljeni su i procenti rapodjele ukupnog iznosa, pa će tako Federacija dobiti 58 posto, Republika Srpska 29, državne institucije deset, dok će Brčko Distrkt dobiti tri posto.

Federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE