BH Machine: Dat ću srce, dušu i tijelo da pobijedim i ostavim pojas u BiH

551

Dat ću srce, tijelo i dušu da pobijedim i ostavim pojas u Bosni i Hercegovini – poručio je najbolji bosanskohercegovački K-1 borac Dževad “BH Machine” Poturak povodom 8. Međunarodne borilačke K-1 manifestacije “NO LIMIT 8 – Network” koja će biti održana 11. marta u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu, a na kojoj će BH Machine braniti titulu prvaka svijeta u WAKO verziji.

Protivnik Poturka bit će Poljak Michal Turynski, prvi na listi izazivača WAKO Federacije, za kojeg je BH Machine na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je dobar borac te da je već nastupio na nekoliko jakih turnira i osvojio mnogo pojaseva i medalja širom svijeta.

“To će biti jako težak ispit za mene”, naglašava Poturak, vjerujući da će ipak skupiti snagu da i ovaj put napravi pravi potez i nokautira poljskog borca, kao što je nokautirao i Francuza Abderahmana Coulibalyja u Zenici.

Turynski ima jako dobre rezultate u amaterskom kick boksu i teakwondou, pojašnjava Poturak, što znači da je bolji u nožnoj tehnici.

“To meni odgovara, jer ću ga napasti ručnom tehnikom. Ne možemo praviti paralele, jer nismo imali zajedničke borbe”, naglašava najbolji bh. K-1 borac i podsjeća da su veliki mečevi, titule i iskustvo na njegovoj strani, dodajući da je, s druge strane, Poljak osam godina mlađi i da ima veliku želju da pobijedi.

Osim borbe Poturka sa Tyrinskim, koja će biti glavni događaj večeri, publika u Sarajevu će imati priliku da prati i turnir osam najboljih K-1 boraca iz BiH i regije, u kategoriji do 85 kg.

Za ovaj dio takmičenja Poturak kaže da će biti jako zanimljiv te očekuje veliku posjećenost i jako dobre borbe.

Ono što je interesantno za ovaj turnir, ističe, jeste da će biti preslikana dešavanja sa završnih turnira održanih posljednjih nekoliko godina u Japanu.

“Borci moraju imati tri meča da bi dobili turnir, u roku od tri i po sata. To nije nimalo lako”, naglašava i dodaje da borci moraju biti maksimalno spremni i izdržljivi.

Četiri bh. borca danas su izvlačili parove, odnosno protivnike s kojima će ukrstiti rukavice u četvrt finalu takmičenja.

Denis Marijanović (BiH) borit će se protiv Nikole Stošića (Srbija), Dario Kadić (BiH) protiv Alexandra Negree (Rumunija), Muamer Jugović (BiH) protiv Luke Žeželića (Hrvatska) i Igor Emkić (BiH) protiv Bobana Krušića (Crna Gora).

Za ovu četvoricu mladih i perspektivnih bh. boraca BH Machine kaže da su svi oni šampioni i njegovi nasljednici.

“Već su provjereni i napravili su dosta toga, a ovo je samo potvrda”, ističe Poturak.

Također, na Spektaklu u Sarajevu u superfight borbama ljubitelji K-1 imat će priliku da gledaju Elmira Mehića iz BiH i šampiona Turske Erhana Deniza, čiji bi protivnici uskoro trebali biti poznati.

BH Machine je poručio da borbu protiv Poljaka ne smatra svojom posljednjom te da bh. javnosti namjerava pružiti još nekoliko svojih predstava.

Dževad Poturak (1977) rođen u Sarajevu, najbolji je bh. kickbokser svih vremena. Svjetski je K-1 šampion po WAKO verziji. Više puta se borio na velikim K-1 turnirima, postao je šampion K-1 Fighting Network Prague održanog 2007. godine, 2010. nastupio je na K-1 WGP u Japanu, a na K-1 WGP Finalu 2013. u Zagrebu osvojio je visoko treće mjesto, kada je postao jedan od top četiri borca K-1 organizacije. Nastupio je na nizu najpoznatijih borilačkih promocija/organizacija širom svijeta.

Tokom karijere pobjeđivao je mnoga poznata imena kao što su Ghita, Manhoef, Jorgen Kruth, Roman Kleibl, Catinas i druge, a borio se i s Alistairom Overeemom te Khalidom Aarabom, jednim od osam najboljih boraca, kojeg je Poturak pobijedio nokautom. Također, ovaj popularni bh. kickbokser prošle godine je u Hrvatskoj dobio priznanje kao novi član Kuće slave borilačkih sportova (Atrium Hall of Fame of Martial Arts).