Bh. rukometaši u baražu za SP protiv Švedske

708

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će protiv selekcije Švedske u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine, odlučeno je danas žrijebanjem u poljskom gradu Krakowu.

Švedska je okončala nastup na Evropskom prvenstvu u Poljskoj na osmom mjestu, nakon što je u meču za plasman poražena od domaće selekcije rezultatom 26:24. Švedska može biti zadovoljna konačnim plasmanom s obzirom na to da je izborila kvalifikacije za nastup na Olimpijadi.

Izabranici Dragana Markovića su bili smješteni u grupu nenosilaca, zajedno s ekipama koje su osvojile prva mjesta u svojim kvalifikacionim grupama, Austrijom, Portugalom, Češkom, Latvijom i Holandijom te Slovenijom, Crnom Gorom i Srbijom, koje su završile nastup nakon prvog kruga takmičenja na EP-u u Poljskoj. Protivnika su naši rukometaši saznali već nakon izvlačenja prvog para.

Mogući protivnici BiH pored Švedske bile su selekcije plasirane od 5. do 11. mjesta na EP-u: Danska, Island, Mađarska, Rusija, Bjelorusija, Makedonija i Poljska, te četvrtoplasirana ekipa sa EP – Hrvatska ili Norveška. Tri najbolje ekipe s EP-a će direktno izboriti nastup na rukometnom “mundijalu” te Francuska kao domaćin.

Prve utakmice baraža igrat će se od 10. do 12. juna, a revanši od 14. do 16. juna ove godine.

Marković: Bit ćemo dva puta domaćini

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine očekuje veliku podršku svojih navijača u utakmicama baraža za Svjetsko prvenstvo 2017., koje će igrati u junu protiv Švedske, rekao je za Anadolu Agency (AA) Dragan Marković, selektor bh. rukometaša.

“Oni ne znaju da smo dva puta domaćini, to je ono što je interesantno. Čekamo podršku naših navijača. Nisam nezadovoljan žrijebom. Naprotiv, mislim ako smo kompletni, živi i zdravi u punom sastavu, možemo igrati s njima”, istakao je Marković komentarišući današnji žrijeb baraža za SP.

Nije mu bitno što će se prva utakmica igrati u Švedskoj.

“Mora se igrati, to je uvijek relativno. Moraju se igrati obje utakmice ozbiljno, zato ne razmišljam o tome”, zaključio je Marković.