SportBiciklizam: Lejla Tanović osvojila 7. mjesto na etapnoj VolCAT utrci u Španiji

Biciklizam: Lejla Tanović osvojila 7. mjesto na etapnoj VolCAT utrci u Španiji

Najbolja bosanskohercegovačka profesionalna biciklistkinja Lejla Tanović proteklog vikenda je nastupila na etapnoj UCI S2 utrci VolCAT, koja se održala u tri etape u španskom gradiću Igualada.

Na startu utrke pojavilo se više od 1.000 takmičara iz oko 20 zemalja u svim kategorijama. Pobjedu u muškoj kategoriji odnio je svjetski prvak u maratonu Tiago Ferreira, dok je u ženskoj konkurenciji najbrža bila španjolka Claudia Galicia Cotrina.

Sedmerostruka državna prvakinja i balkanska šampionka Lejla Tanović nakon tri etape zauzela je sedmo mjesto u generalnom poretku i osvojila novih 40 UCI bodova u izuzetno jakoj konkurenciji.

Etape su bile fizički i tehnički zahtjevne, tako se prva vozila 57 km, druga najteža Queen etapa je vožena 77 km a posljednja i najteža tehnički dužine 42 km.

Tanović je utrku otvorila 11. mjestom na prvoj etapi.

– Na prvoj etapi taktika je bila da se vozi suzdržano i pokuša što više sačuvati energije za drugu ‘Queen’ etapu koja je bila fizički najzahtjevnija. Taktika se pokazala kao ispravna jer je na drugoj etapi sjajnom vožnjom zauzela izvrsno sedmo mjesto – izjavio je njen trener Amar Njemčević.

Nakon toga na drugoj etapi, Tanović se nalazila na desetom mjestu u generalnom poretku ali je razlika u pozicijama od 11 do sedme pozicije bila u samo jednoj minuti. Posljednja treća etapa je karakteristikama najviše odgovarala Tanovićevoj XCO disciplini što je bila prilika da izuzetno jakim tempom iznenadi takmičarke koje su orjentisane maraton disciplini.

– Treću etapu sam startala izuzetno jako, što je stvorilo problem ostalim takmičarkama da me prate u tako jakom početku na startu utrke. Etapa je bilo dosta tehnički zahtjevna što mi je odgovaralo i omogućilo da steknem dodatnih nekoliko sekundi prednosti na spustu i osvojim šesto mjesto. Izuzetno sam zadovoljna formom koju sam pokazala protiv veoma jakih maraton takmičarki i ovo je sjajna priprema te iskustvo za nadolazeće utrke – istakla je Tanović.

Nakon sedmog mjesta u generalnom poretku osvojila je novih vrijednih 40 UCI bodova, a sada je očekuje kraći odmor i pripreme za preostale dvije UCI utrke u aprilu u Sloveniji i Hrvatskoj.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE