Naslovnica BiH Regija BiH i Crna Go...

BiH i Crna Gora bi mogle napraviti zajedničke granične prijelaze

Unapređenje saradnje u oblasti sigurnosti te uspostavljanje zajedničkih graničnih prijelaza kao i kontrola nelegalnih prijelaza bile su neke od tema ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Dragana Mektića i Mevludina Nuhodžića.

55
PODIJELI

Dva ministra susrela su se jučer u Sarajevu kada je Mektić čestitao Crnoj Gori na punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) koje je finalizirano u ponedjeljak, a Nuhodžić je ocijenio da je jučer za ovu zemlju bio veliki historijski dan.

Ministar Nuhodžić naglasio je da Crna Gora nema namjeru samo koristiti beneficije NATO-a nego i odgovoriti na izazove i obaveze koje ima prema članstvu, ali je naglasio da je članstvom u NATO-u Crna Gora postala dio društva u kojem su najrazvijenije zemlje svijeta u demokratskom, ekonomskom i sigurnosnom smislu.

Najavio je da će Crna Gora razvijati i dalje svoju demokratiju, ali je ovim članstvom država postala sigurnija, a tada kapital i investicije, tvrdi crnogoski ministar, lakše stižu u zemlju te je za sigurnost kazao da je to zapravo ekonomski resurs.

Mektić je izrazio nadu da će ova zemlja zapadnog Balkan uskoro postati i članica Evropske unije, a kako je istaknuto, u pregovorima za članstvo s EU Crna Gora otvorila je 26 poglavlja te se nadaju da će do 2021. godine biti završeni tehnički pregovori.

Naglašeno je da dvije zemlje imaju dobre prijateljske odnose, a potrebno je raditi više na jačanju zaštite i kontrole zajedničkih granica, te je razgovarano i otvaranju zajedničkih graničnih prijelaza čime bi se ubrzao prelazak građana iz jedne zemlje u drugu.

– Razgovarali smo i o kontroli zaprijećenih nelegalnih graničnih prijelaza koji su se mogli koristiti za krijumčarenje robe i osoba. Takva 22 su zatvorena prije nekoliko godina uz pomoć Evropske komisije, a sada smo dogovarali uspostavljanje tijela koji bi činili pripadnici graničnih policija obiju zemalja, a koje bi kontroliralo te prijelaze i utvrdilo ima li novih – pojasnio je Mektić.

Nuhodžić je dodao da je na sastanku razgovarano i o odgovaranju na izazove poput transnacionalnog kriminala kao sofisticiranog i novog oblika kriminala s kojim se teško bore i mnogo razvijenije i jače države svijeta.

Stoga je  istaknuto da se sve zemlje regije moraju zajednički boriti protiv svih sigurnosnih izazova jer je to jedini način da im se suprotstavi.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.