BiHPolitikaBiH i Turska imaju prostora za unapređenje odnosa u kulturi

BiH i Turska imaju prostora za unapređenje odnosa u kulturi

Osmanović i Avci izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim odnosima dvije zemlje u oblastima obrazovanja i kulture, ali i naglasili da postoji puno prostora za unapređenje saradnje.

Ministar Osmanović posebno je istakao tursku pomoć u obnovi kulturno-historijskih spomenika.

„Velika finansijska sredstva do sada je uložila Republika Turska u obnovu objekata značajnih za našu kulturu. Među njima su džamija Ferhadija, Stari most u Mostaru, Most Mehmed-paše Sokolovića, a prije neki dan je otpočeta i obnova džamije Arnaudije uz značajnu podršku Turske“, rekao je ministar Osmanović. Upoznao je sagovornika i o kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu UNESCO-a.

Ministar kulture i turizma Republike Turske Nabi Avci ocjenio je izuzetno značajnim saradnju u kulturi koju su ostvarije BiH i Turska. Informirao je ministra Osmanovića da njegova zemlja pokreće veliku kampanju borbe protiv nelegalne trgovine umjetničkim djelima. Ovu oblast naglasio je kao jednu od onih u kojima je moguće zajedničko djelovanje.

Ministri Osmanović i Avci otvorit će Dječiji festival u Zenici, čiji pokrovitelj je Turska. Riječ je događaju koji se organizira s ciljem promocije učenja turskog jezika, a ministri nadležni za kulturu u BiH i Turskoj, istakli su da je upravo jezičko razumjevanje put ka boljem upoznavanju i razumjevanju naroda, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE