BiHBiH izgubila tačno 60 miliona eura zbog energetskih sankcija

BiH izgubila tačno 60 miliona eura zbog energetskih sankcija

Na trinaestoj sjednici Ministarskog vijeća Energetske zajednice koja se održala u oktobru prošle godine utvrđeno je da je Vijeće usvojilo sankcije prema Bosni i Hercegovini zbog neispunjenja propusta da se usvoji drugi energetski paket iz oblasti gasa, a sankcije će se primjenjivati godinu dana, piše novinska agecija Patria.

Zbog nedonošenja okvirnih Strateških dokumenata na nivou BiH u sektorima energetike i zaštite životne sredine zadnjih nekoliko godina (2014-2016) uskraćeni smo pristupu IPA fondovima.

– Na godišnjem nivou u te dvije oblasti gubimo približno 20 miliona eura, što za ove tri godine iznosi oko 60 miliona eura – kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

O ovoj temi govori se kada poslanici u Parlamentu BiH postavljaju pitanja što je slučaj s poslanicom Mensurom Beganović (DF)  koja je upitala koliki je to gubitak pretrpjela BiH zbog sankcija.

Energetska zajednica nedavno je suspendovala sankcije Bosni i Hercegovini koje joj je uvela prošle godine na sastanku u Tirani.

Ta odluka donijeta je na današnjem 14. ministarskom sastanku Energetske zajednice održanom u Sarajevu.

Energetsku zajednicu čine zemlje Evropske unije i devet država sa područja zapadnog Balkana, uključujući i Gruziju, koja je svoje pristupno članstvo potpisala na današnjem sastanku.

Bosna i Hercegovina je bila jedina zemlja kojoj je Energetska zajednica uvela određena ograničenja koja su je mnogo koštala, prema riječima državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića.

Energetska zajednica obuhvata tržište s oko 150 miliona ljudi, a u to tržište će u narednih 15 godina biti uloženo više od 21 milijardu eura.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE