ZDKSportBiH u Riju prvi put nakon Barcelone 1992. sa dvocifrenim brojem sportista:...

BiH u Riju prvi put nakon Barcelone 1992. sa dvocifrenim brojem sportista: Tuka kandidat za olimpijsku medalju

Bosna i Hercegovina, republika koja je u vrijeme bivše SFR Jugoslavije imala niz osvajača olimpijskih medalja, 24 godine nakon sticanja nezavisnosti i dalje čeka svoje prvo olimpijsko odličje.

I ne samo to kako su godine prolazile olimpijski tim BiH imao je sve manje sportista, a i očekivanja uoči najveće sportske smotre bivala su sve manja. Konačno ove godine u Rio de Janeiru, BiH će imati dvocifreni broj sportista u svom timu za Ljetne olimpijske igre, prvi put nakon Barcelone 1992. godine. Uz to po prvi put i ozbiljnog kandidata za osvajanje jedne od olimpijskih medalja. Riječ je o atletičaru Amelu Tuki, koji je prošle godine osvojio bronzu u trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, a u Monacu istrčao najbolje vrijeme prošle sezone 1:42,51 minut, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ove godine Tuka očigledno tempira formu za najveće takmičenje na kojem jedan sportista može nastupiti, Ljetnim olimpijskim igrama. Nije previše nastupao, a na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu osvojio je četvrto mjesto, što je sjajan rezultat, ali vidjelo se da u Tuki ima još jako puno rezerve. Osim njega BiH će u Riju predstavljati: Hamza Alić, Kemal Mešić, Lucia Kimani, Mesud Pezer (svi atletika), Larisa Cerić (džudo), Damir Džumhur (tenis), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (oboje plivanje).

Najbolji rezultat šesto mjesto u Sydneyu

Najbolji rezultat na Olimpijskim igrama koji BiH pamti i dalje je šesto mjesto strijelca Nedžada Fazlije na igrama u Sydneyu 2000. godine. No, u OK BiH se nadaju da će neko od deset sportista bh. olimpijskom tima nadmašiti taj rezultat u Riju. Posebno zbog činjenice da u bh. timu za Rio ima najviše sportista u istoriji sa ispunjenom olimpijskom normom, njih čak šest.

– Sa plivačima Aminom Kajtaz i Mihajlom Čeprkalom zaključena je čista od deset bh. sportista za Rio de Janeiro. Kada se uzmu u obzir uvjeti u kojima egzistiraju naši sportisti zadovoljni smo činjenicom da će ih u Riju biti deset. To je skoro dvostruko veći broj nego prije četiri godine u Londonu. Još kada pogledamo rezultate i vidimo da nikada nismo imali više sportista sa ispunjenim olimpijskim normama, onda zaista možemo reći da je ovo najjači olimpijski tim u istoriji BiH – zadovoljno je pričao za Anadolu Agency (AA) Kvesić.

Svakako da je Tuka najveći adut BiH u Rio de Janeiru i da se od njega očekuje najbolji rezultat. No, nije isključeno da i neko od ostalih sportista iznenadi. To se posebno odnosi na atletiku, sport u kojoj BiH ima pet predstavnika.

– S obzirom da su naši sportaši u ovom olimpijskom ciklusu ostvarili izuzetne rezultate očekujemo da će nas obradovati u Riju, posebno jer znamo da je načelu tima Tuka sa svojim fantastičnim rezultatima. Naravno, nastojimo da što manji pritisak stvaramo oko Tuke. On je dokazao da je izuzetan vrhunski sportaš i sigurni smo da će dati sve od sebe da ostvari što bolji rezultat. Bezo obzira hoće li osvojiti medalju ili ne OK BiH će stajati uz njega, kao i uz sve ostale naše olimpijce – jasan je Kvesić.

Prvi čovjek Olimpijskog komiteta BiH kaže da su pokrili 50 posto troškova, od 400.000 KM koliko će koštati nastup bh. sportista u Riju.

– Uspjeli smo pokriti polovinu troškova, a za ostatak očekujemo da ćemo imati pomoć Ministarstva civilnih poslova, kao i resornih entitetskih ministarstava. Naravno, uzdamo se i u naše vjerne sponzore, koji su nam nesebično pomagali svih ovih godina – završio je Kvesić.

Olimpijski tim BiH za Rio 2016: Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani (atletika), Damir Džumhur (tenis), Larisa Cerić (džudo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje). Zvanično predstavljanje bh. olimpijskog tima biće upriličeno 26. jula u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH u Sarajevu. Zastavu BiH na otvorenju igara nosiće atletičar Amel Tuka, koji ima najbolje rezultate u ovom olimpijskom ciklusu. Uz bh. sportiste u Brazil će otputovati devet trenera, šef misije i njegov zamjenik, press ataše i fizioterapeut, kao i tri člana Predsjedništva OK BiH u kojem su uz Kvesića, Siniša Kisić i Izet Rađo.

Sportisti BiH na ljetnim Olimpijadama

Barcelona 1992 – deset sportista: Mirjana Horvat (streljaštvo), Mirsada Burić, Kada Delić, Dragan Mustapić, Zlatan Saračević (atletika), Janko Gojković, Anja Magetić (plivanje), Vlado Paradžik (džudo), Aleksandar Đurić (kajak-kanu) i Mehmed Skender (dizanje tegova).

Atalanta 1996 – devet sportista: Kada Delić, Islam Đugum (atletika), Davor Vlaškovac (džudo), Fahrudin Hodžić (hrvanje), Samir Karabašić (kajak), Janko Gojković, Dijana Kvesić (plivanje), Faruk Hodžić (stoni tenis) i Nedžad Fazlija (streljaštvo).

Sydney 2000 – devet sportista: Elvir Krehmić, Đuro Kodžo, Dijana Kojić, Željko Petrović (atletika), Arijana Jaha (džudo), Janko Gojković, Željko Panić (plivanje) i Nedžad Fazlija (streljaštvo).

Atina 2004 – devet sportista: Jasminka Guber, Jasmin Salihović (atletika), Amel Mekić (džudo), Emir Šarganović (kajak), Željko Panić (plivanje), Srđan Miličević (stoni tenis), Zoran Prerad (taekwondo), Mervana Jugić-Salkić (tenis) i Nedžad Fazlija (streljaštvo).

Peking 2008 – pet sportista: Hamza Alić, Lucia Kimani (atletika), Amel Mekić (džudo), Nedim Nišić (plivanje) i Nedžad Fazlija (streljaštvo).

London 2012 – šest sportista: Kemal Mešić, Lucia Kimani (atletika), Ensar Hajder, Ivana Ninković (plivanje), Amel Mekić (džudo) i Nedžad Fazlija (streljaštvo).


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE