Naslovnica BiH Bijela kuga h...

  Bijela kuga hara Bosnom i Hercegovinom: Nestaju cijeli gradovi

  97
  PODIJELI

  Broj stanovnika u našoj zemlji je sve manji, mladi se iseljavaju, a rođenih je sve manje.  Bijela kuga hara Bosnom u Hercegovinom već nekoliko godina, nestaju cijeli gradovi, vlasti u BiH trebale bi se zabrinuti ovakvom crnom statistikom.

  MARKETING

  Naime, prema podacima koje je objavila Agencija za statistiku BiH prva tri mjeseca 2018. godine registrirano je 6.221 rođeno dijete, što je u odnosu na isti period prošle manje za 1,25 posto, a umrlo je 9.791. Priraštaj stanovništva u prvom tromjesečju ove godine je -3.570.

  Amer Osmić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu ističe da prezentirani podaci pokazuju demografski trend sa kojim se bosanskohercegovačko društvo suočava posljednjih 20 godina.

  „Ova demografska slika, kada je riječ o prirodnom priraštaju, predstavlja nedostatak strategijskog djelovanja odnosno pronatalitetne politike u BiH“ rekao je Osmić.

  Prekarnost sa kojom se suočava savremeno bh. društvo dovela je do starenja ukupnog stanovništva, kako ekonomskim migracijama tako i pomjeranjem dobne granice stupanja u brak i rađanja djece, smatra Osmić.

  „Uzmemo li obzir projekcije i procjene prirodnog priraštaja, poštujući dosadašnji trend možemo konstatirati da će najkasnije do anrednog planiranog popisa stanovništva 2023. godine u BiH živjeti manje od 2.900.000 stanovnika, dok će u manjem bh. entitetu broj stanovnika past će značajno ispod jednog miliona“, rekao je Osmić.

  BiH se ne uklapa u svjetske statistike, jer kako pokazuju podaci UN – a u svijetu se godišnje rodi oko 140,9 miliona djece, a umre oko 58,4 miliona stanovnika, prirodni priraštaj je oko 82,5 miliona stanovnika. Prema ovim istraživanjima svjetsko stanovništvo se uveća za oko dvije populacije BiH.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.