Naslovnica Sport Rukomet Bilal Šuman z...

Bilal Šuman za Oslobođenje: Igrači će sami sebi slati pozive

Bilal Šuman u intervjuu za Oslobođenje sa Jasminom Tajićem govorio o prethodniku Draganu Markoviću, povratku starih igrača, mečevima sa Španijom, mladim reprezentacijama...

205

Bilal Šuman, novi selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, boravio je jučer u posjeti Oslobođenju. Renomirani stručnjak i legendarno desno krilo izrazio je veliko zadovoljstvo što je Rukometni savez BiH upravo njemu dao povjerenje da vodi naš nacionalni tim.

Sistemi odbrane i napada

– Kao što sam kao igrač uvijek imao veliku želju da budem u reprezentaciji, to je i sada preovladalo da se kandidujem za selektora. Želja, volja i htijenje su bili veliki, bez obzira na to što sam dugo godina u Danskoj u Koldingu. Sa predsjednikom kluba odmah sam razgovarao o tome šta me očekuje ukoliko postanem selektor i oni su dali zeleno svjetlo da se kandidujem, a i sada su prihvatili kada sam imenovan. Mislim da sa znanjem i iskustvom koje sam stekao, naročito u Danskoj, uređenoj rukometnoj zemlji, gdje imaju mnogo odličnih stvari, možemo na sportskom planu prirediti sportsku reformu, počev od sistema rada, pa do funkcionisanja reprezentacije.

Selektore, koja je Vaša uloga sada u Koldingu?

– U dogovoru sa predsjednikom, ja i dalje ostajem uposlenik kluba, ali sam maksimalno posvećen reprezentaciji.

Kako sada vidite reprezentaciju, nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo, uslijedila su dva neuspjeha u kvalifikacijama, a i nestalo je one srčanosti koja je krasila reprezentaciju?

– Moj prethodnik Dragan Marković radio je tu pet godina i to dovoljno govori o njemu i radu. Izborio je plasman u Katar i to je sigurno pokazatelj dobrog rada. Imali smo u posljednje vrijeme nekoliko odličnih utakmica, nekoliko velikih utakmica, u kojima smo pokazali da zaslužujemo biti u vrhu. Neki govore da smo stigli do limita, ali nismo. Siguran sam da ova reprezentacija može još mnogo da ponudi.

Poznati su i sistemi naših napada i odbrane, koliko ćete tu unijeti promjena?

– Nema tu sad previše pametovanja. Igrat će se i dalje 6-0 i 5-1, sad je samo pitanje kako će funkcionisati. Dakle, da li će u odbrani 6-0 trojke izlaziti naprijed ili dvojke, to ćemo još vidjeti.

Svi željno iščekuju Vaš prvi spisak, da li će kostur tima biti isti kao ranijih okupljanja?

– Kostur tima naravno. Već sam nekoliko puta govorio, posebno za vaš medij, da će na mom spisku biti od 28 do 30 igrača. Ja ću u toku ove sedmice razgovarati sa svim igračima na koje računam. Ono što je sigurno da će biti devet novih i pet starih igrača, koji će dobiti prvu, odnosno novu priliku.

Spomenuli ste pet starih igrača, jesu li to Toromanović, Vražalić, Halilbegović, Čelica i Grahovac?

– To je tih pet imena i sigurno ću razgovarati s njima, te računam ozbiljno na njih. To ne znači da će oni igrati, jer ne znamo kakvi su njihovi planovi i šta oni žele. Ali smatram da su to igrači koji nam trebaju i koji mogu još mnogo dati reprezentaciji. Ono što ću tražiti od svih reprezentativaca jeste da 300 posto budu u reprezentaciji. Želim da igrači osjećaju reprezentaciju. Jesam selektor, ali neću im ja dijeliti pozive. Moj poziv će biti pismena formalnost, jer će oni svojim igrama i zalaganjem biti ti koji će zaslužiti poziv. Dakle, ono što budu prikazivali u klubu, to će im biti karta za reprezentaciju. Nećemo ništa raditi nasilu, niti će ova reprezentacija služiti za odmor. Ako želimo da budemo ozbiljna i respektabilna reprezentacija, onda moramo biti kao porodica, moramo poštovati jedni druge i praviti pravi ambijent. Neću se baviti onim što je bilo, već onim što nas očekuje u budućnosti.

A mladi igrači iz juniorske selekcije, pa i Josip Ereš koji je potpisao za Zagreb ovog ljeta, šta je s njima?

– Ima tu nekoliko mladih igrača na koje odmah računam i koje ću pozvati. Što se Ereša tiče, to je igrač koji je budućnost ove reprezentacije, a njegov odlazak u Zagreb jasan nam je znak o kakvom se talentu radi. Ereš je igrač od kojeg mnogo očekujem. Naravno, moram se osvrnuti na jedan drugi način funkcionisanja mladih igrača u reprezentaciji. Moj cilj je da za četiri godine mandata sve naše mlade selekcije U16, U18, U21 imaju po pet okupljanja, te da napravimo reprezentaciju lige.

Motiv za domaće igrače

To znači da ćemo uložiti maksimalan napor i trud da odgojimo igrače, kao rukometaše, ali i ljude, te da oni stasavaju kroz naše selekcije godinama, kako bismo za četiri-pet godina od igrača koji sada ima 16 godina dobili vrhunskog A reprezentativca. Ako se pitate zašto reprezentacija lige, onda je odgovor vrlo jasan. BiH je područje puno talenata, ali ne odu svi igrati u inostranstvo, te sigurno da i u domaćem šampionatu ima materijala za reprezentaciju. Reprezentacija lige sigurno će biti i motiv više igračima da imamo kvalitetnije prvenstvo.

Možda niste prava adresa, ali nabrojali ste četiri reprezentacije, i A selekcija je peta. Koliko je to podnošljivo finansijski?

– Vjerujte, nisu to ogromna sredstva. To se može lahko platiti. Jednostavno izračunato za četiri selekcije, bez A tima, treba nam za noćenja 60 do 70 hiljada KM. Mislim da se to može naći. Imamo jasan plan rada sa omladincima i nećemo nikad zakazati okupljanje u vrijeme škole. Dakle, od petka popodne do nedjelje popodne. Sada ja kao selektor A tima imam ovlasti da budem uz mlade selekcije, a ti mladi igrači morat će biti i dobri učenici. To će biti jedan od uslova kako bi dobili poziv.

Za vas će prvi izazov biti kvalifikacije za Euro 2018, a u grupi smo sa Španijom, Austrijom i Finskom. Kakva su vaša očekivanja?

– Da nemam velika očekivanja, ne bih se kandidovao za selektora. Dakle, imamo jaku bazu igrača. Kolektivno možemo mnogo. Naravno, nemamo igrača koji sam može dobiti meč poput Hansena, Duvnjaka, Karabatić, ali kao kolektiv smo kvalitetni i na tome moramo bazirati svoju igru. Nismo u situaciji ni da bilo koga potcjenjujemo, pa tako ni Finsku. Naše je da vjerujemo jedni drugima, da gradimo dobru atmosferu i da svi oni koji budu u reprezentaciji to žele. Jak državni tim je obaveza svih nas i tako se moramo ponašati. Nećemo prijetiti nikom, ali očekujem da se sa Austrijom borimo za drugo mjesto.

U vašem stručnom štabu je Zdenko Grbavac, da li će biti još neko tu?

– Grbavac nije pomoćnik selektora, već trener reprezentacije. Čovjek će biti rame uz rame sa mnom od prvog treninga. Bojan Jolić će biti tehnički direktor svih reprezentacija, a pregovaramo i sa kondicionim trenerom te bismo to trebali ubrzo riješiti. Kao selektor ne želim sam da radim i jedna od osnovnih stvari je da će svi bivši selektori i igrači reprezentacije imati mjesto da budu blizu tima. Svaki meč će biti pozivani, gdje god budemo igrali, i neću se libiti da saslušam savjet, koji može pomoći ekipi.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.