BiHPolitikaBit će posla: Ko je u vrijeme Zubca službenim vozilom išao u...

Bit će posla: Ko je u vrijeme Zubca službenim vozilom išao u svatove, bacao šok bombe, hapsio…

U Sarajevu sutra zasjeda Nezavisni odbor PSBiH na kojem će se obaviti intervjui s kandidatima koji su se prijavili i koji ispunjavaju uslove Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, piše novinska agencija Patria.

Odmah nakon obavljenih intervjua bit će utvrđena i rang-lista uspješnih kandidata sa kojima je obavljen intervju. I dok ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji će na kraju donijeti i konačnu odluku o svemu, još ne želi da govori, potvrđeno je iz više izvora da je Perica Stanić, jedan od najozbiljnijih kandidata za direktora SIPA-e.

Osim Stanića na intervju su pozvani i Zoran Glušac, Slobodan Nikić, Tomislav Mirosavić, Relja Kovač, Davor Vidović i Dragan Mumović.

Podsjećamo, bivši direktor SIPA-e Goran Zubac pravosnažno je osuđen za nesavjestan rad u službi, jer je tokom nasilnih protesta u februaru 2014. odbio pružiti pomoć Direkciji za korodinaciju policijskih tijela, a kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

Na njegovo mjesto došao je Đuro Knežević, a naši izvori iz SIPA-e se pitaju da li će on imati hrabrosti i profesionalnog digniteta da istraži i procesuira mnoge nezakonitosti koje su Zubac i njemu odani ljudi uradili tokom godina njegovog mandata.

I novi direktor ove najznačajnije policijske agencije imat će pune ruke posla. No, krenimo redom.

Nenamjensko trošenje sredstava za reprezentaciju od strane osuđenog i smijenjenog direktora Gorana Zubca je nešto što se mora ispitati. Pomenuti je u vremenskom periodu od mjesec dana prije smjene boravio u Trebinju i svaki dan trošio od 800 do 1.000 KM državnog novca.

I prije je Zubac te novce trošio nenamjenski, organizujući poluprivatna i privatna druženja po Jahorini, Trebinju i Bileći, a postoje i saznanja o zloupotrebi službenog vozila Renault Megane, koje je godinama protivzakonito koristila supruga Gorana Zubca.

Zloupotrebu službenih vozila Jedinice za specijalnu podršku Passat, Ford Mondeo, Land Rover i Škoda Yeti od strane Jovice Mirosavljevića, komandanta Specijalne jedinice i njegovih miljenika.

– Samo Mirosavljević je u proteklih godinu i po dana vikendima prešao oko 50.000 kilometara iako je redovno primao naknadu za troškove prevoza. Samo tim zloupotrebama oštećen je Budžet BiH u iznosu većem od 10.000 KM. Koliko daleko se išlo sa tim zloupotrebama govori i činjenica da se sa službenim vozilima išlo i u svatove. U jednoj od tih svatovskih kolona početkom mjeseca maja udareno je službeno vozilo Ford Mondeo – otkriva dobro obaviješteni izvor.

Nadalje, u Jedinici za specijalnu podršku se nisu zloupotrebljavala samo službena vozila. Zloupotrebljavali su se i drugi resursi za potrebe nezakonitih pratnji, praćenja, transporta i podmetanja dokaza, zastrašivanja i instruisanja svjedoka itd. Jedan od najeklatantnijih primjera je slučaj Šemsudin Mehmedović, navodi naš izvor.

– Knežević, a i novi direktor SIPA-e bi trebali da istraže i to ko je specijalcima naređivao, a ko pravdao, zloupotrebu sredstava za vezivanje čak i prema vidno invalidnim licima za potrebe snimanja promotivnog materijala. Zakon ne propisuje takve potrebe. Ko je naredio upotrebu i sam upotrijebio sredstva za prisilno zaustavljanje vozila ježevi
i eksplozivna sredstva šok bombu prema licu koje bježi motornim vozilom, suprotno odredbama Zakona o policijskim službenicima BiH i Pravilnika o upotrebi sile. Sve se odigralo 06. novembra 2014. godine, u mjestu Sumbulovac, Općina Pale i rezultiralo je teškim povređivanjem lica. Ko je i kako sve to zataškao – navodi se dalje.

Nije samo Jedinica za specijalnu podršku imala službenike za posebne zadatke, zadatke o kojima niko nije smio ništa da ih pita. Takvi su bili i policijski službenici Derić, Nikolić i Mandić iz Sektora za operativnu podršku. Oni su, nakon primljenog telefonskog poziva, bez objašnjenja, napuštali redovne poslove i zadatke i odlazili, niko zvanično ne zna gdje.

Zbog dobro obavljanih posebnih zadataka i kumskih odnosa sa vozačem direktora Zubca, Darkom Avramom, Derić nikada nije disciplinski kažnjen za gubljenje specijalne opreme za tajno snimanje sa kompletnim predmetom iz Bihaća, službenog mobilnog telefona i druge službene opreme i dokumentacije – otkriva naš izvor.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE