PreporukaBiti čovjek - rijedak dar među modernim političarima

Biti čovjek – rijedak dar među modernim političarima

Bila je to priča o dva Amerikanca. U Las Vegasu u kasinu bruje glasovi o nevjerovatnoj pobjedi Donalda Trumpa. U Washingtonu još ima nade za civilizaciju, piše za Guardian Jonathan Jones. U sedmici kada se uspon ksenofobičnog republikanskog kandidata čini nezaustavljivim, čovjek čije je „amerikanstvo“ propitkivao, susreo se sa 106-godišnjom Virginiom McLaurin. U zvaničnoj fotografiji Bijele kuće, Pete Souza uhvatio je momenat širokog Obaminog osmijeha dok prva dama pleše sa gđom McLaurin koja je tu pozvana kako bi zajednički obilježili njeno dugogodišnje zalaganje u zajednici. Susret je bila i svojevrsna proslava Mjeseca crnačke historije, tako da je Souzaina slika uspjela biti i intimnom i historijskom. Jer, evo ih, tri Afroamerikanca u Bijeloj kući. Soba u kojoj se nalaze – Plava soba – dekorisana je zlatnim zvijezdama, namještajem u carskom stilu, kao i portertom nekog od najvećih očeva nacije, kako drži bijelu maramicu u bijeloj ruci.

Februar 2016 – Pogled na ples prve dame sa 106-godišnjom Virginijom McLaurin u Plavoj sobi Bijele kuće

Ovo je samo djelić vidljive humanosti i veoma često smiješnih fotografija koje ne samo da su objavljene u Bijeloj kući već i na Flickru i Instragramu, a kojima je Souza obilježio momente Obamine administracije koja nikada neće biti zaboravljena. Ove fotografije su značajni historijski dokumenti. Kritičari, i lijevi i desni okrivljuju ovog evidentno inteligentnog i pristojnog čovjeka za sve, od propalog pokušaja da zatvori bazu Guantanamo (još uvijek pokušava) do ekonomske slabosti koja je dovela do najekstremnijih predsjedničkih izbora još od 1860. Ipak, Souzaine fotografije pričaju neku drugu priču – i to onu koja je bitna. Obama je već postigao nemoguće i učinio je Bijelu kuću domom za Afroamerikance punih osam godina.

Novembar 2009. – Obama u šalama sa svojim osobljem uoči Summita Amerikanaca u Singapuru

Ako fotografija McLaurin koja je rođena 1909., dakle vremenu kada je sjećanje na građanski rat brojnim Amerikancima još bilo svježe – kako posjećuje prvog obojenog američkog predsjednika nije dokaz meke moći Obamine vladavine, onda pogledajte neke druge fotografije.

2012. Pete je fotografisao Obamu kako se saginje kako bi mu petogodišnji Jacob Philadelphia mogao opipati glavu. Dječak je rekao Obami: „Želio bih znati da li je moja kosa poput tvoje.“ A predsjednik je odgovorio „Dodirni je, čovječe!“

Maj 2009. – Jacob ­Philadelphia je pitao Obamu da li je predsjednikova kosa poput Obamine. Odgovor: Najmoćniji čovjek na svijetu se poklonio jednom djetetu.

Jacob Philadelphia je samo jedan u nizu brojne djece Afroamerikanaca koji su dolazili u Obamin ured. Momente koji su gotovo uvijek dirljivi, spontani i komični uhvatila je Souzaina kamera.

Na jednom monohromnom prikazu, Souza je prikazao trogodišnjeg Clarka Reynoldsa koji gleda visoko u predsjednika Obamu. Fotografija je napravljena iz dječije perspektive i briljantno prikazuje dječiji pogled na predsjednika. Vidimo samo Obaminu ruku kako miluje Clarkovo lice. I za razliku od onih slika i fotografija njegovih prethodnika, ruka nije bijela. Kako bilo ko može reći da to ništa ne znači? Mladi Clark Reynolds sigurno ne misli tako, baš kao i Souza, čije su fotografije možda postale i više značajne, efektivne tokom ove, posljednje Obamine godine u Ovalnom uredu.

Nije baš svaki topao i human momenat koji je Souza snimio u fotografijama Bijele kuće, poglavlje historije. Mnogo puta, on jednostavno pokušava uhvatiti Obamin smisao za humor ili neku vrstu društvene garcioznosti koju predsjednik posjeduje. Tu su i one kada glumi da je uhvaćen u mrežu Spidermana, koju je na njega bacio dječak obučen u kostim tog superheroja. U drugoj su prikazani „najbolji potezi“ Obame kao oca prije nego mu kćer krene na plesni recital.

U nekim potretima, prikazane su sve tenzije i tajne moći, poput one gdje je Obama pored ogledala sa prstom na usnama čini u mislima zadubljen u zavjereničke razgovore.

April 2011. – Souza je uhavtio Obamu u srcu događaja, vjerovatno u osjećaju tereta svog posla.

Šta je baš Souzu učinilo tako idelanim svakodnevnim horničarem Obaminih predsjedničkih dana? Odgovor je iznenađujući. Prije nego je postao fotografom prvog crnog američkog predsjednika, Souza je radio isti posao, ali za prvog holivudskog glumca koji je vladao Ovalnim uredom. Naime, od 1983. do 1989. bio je zvanični fotograf Ronalda Regana. Možda najpoznatija njegova fotografija iz tog vremena je ona kada se Ronald i Nancy Regan susreću sa Michaleom Jacksonom, koji u tom momentu na sebi ima šljokičastu vojnu jaknu. Regan izgleda zbunjeno – da li je ovo kralj popa ili komandirajući odbrambenog programa iz Star Warsa?


Novembar 2005. – Mladi Obama trči stepenicama Capitola

Postoji mnogo povezanosti između Regana i Obame nego li se to čini na prvi pogled – a izgleda i da Souza sve to vidi. Obojica su odlični komunikatori. Nijedan nije dozovlio da ih pompa vladavine učini uštogljenima. Regan je baš kao i Obama imao jedan ljudski dodir, kapacitet da se poveže sa običnim „smrtnicima“. Biti jednostavno, čovjek, rijedak je dar među modernim političarima. Djelovati opušteno u uredu je još rjeđe. Reganova opuštenost je išla čak do te mjere da se šalio o nuklarnom ratu. Možda je strašio mirovne aktiviste, ali je američka javnost u njegovoj mirnoći nalazila sigurnost.


Januar 2009. – Humor, ljubav i prijateljstvo – Obama priča vic u liftu, noć inauguracije

I Obama projicira apsolutnu jednostavnost u predsjedvanju. To nije ljubav prema moći. Fotografije Souzae, nikada Obamu nisu prikazale arogantnim, udaljenim ili opasnim. Uvijek se čini ili sretnim ili skromnim u svom uredu. Fotografija pozdrava šakom sa čistačem u vladinoj zgradi, pokazuje sav smisao njegovog viđenja nejednakosti, nego kompletna njegova osmogodišnja vladavina Amerikom.

Izvještaji o Souzainim fotografijama iznova govore o tome koliko je predsjednik „cool“, ali riječi zaista ništa ne znače. Ove fotografije govore pravu istinu o predsjedniku, tamo gdje riječi zakazuju. Nakon što mržnja, ljutnja, teorije o porijeklu, lijeve, desne pa čak i liberalne kritike o „cool“ crnom momku nestanu, Souzaine fotografije će govoriti istinu o lideru koji je usred paljbe bio miran, neiskvaren uredom, nepobitno human i koji je brojnim ljudima, milionima pokazao kako biti dobar čovjek, dobar Amerikanac i dobar grđanin svijeta. „Da li će nam nedostajati čovjek sa ovih fotografija? Dovraga, da“, piše Jonathan Jones.


Oktobar 2009. – Opuštena igra predsjednika sa kongresmenima tokom košarke u Bijeloj kući


Mart 2008. – Trčeći kroz hodinke istočnog dijela Bijele kuće sa porodičnim psom Bo-om.


Mart 2015. – Obame u intimnom momentu tokom obilježavanje 50. godišnjice marša za građanska prava


Juni 2013. – Obama pokazuje svoje najbolje pokrete u backstageu, uoči plesnog nastupa kćerke Sashae


Oktobar 2012. – Predsjednik pokazao svoju zabavnu stranu glumeći zlikovca trogodišnjem Spidermanu.


August 2013. – Obama i prva dama tokom obilježavanja 50. godišnjice Washingtonskog marša za posao i slobodu


Juni 2013. – Obama grli svou kćer Sashu tokom posjete nekadašnjoj zatvorskoj ćeliji Nelsona Mandele u Južnoj Africi


Juli 2012. – Jednoj maloj curici Ovalni ured služi kao igralište, a predsjednik glavni drug za igru

Maj 2016. – Predsjednik zamišljeno iščekuje svoj javni govor.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE