SvijetBivša predsjednica Južne Koreje bit će pozvana na sud

Bivša predsjednica Južne Koreje bit će pozvana na sud

Južnokorejsko tužilaštvo pozvat će na sud u svojstvu osumnjičene bivšu predsjednicu Park Geun-hye, čiji je opoziv potvrdila najviša sudska instanca u zemlji zbog umješanosti u korupcioni skandal.

“U srijedu ćemo odlučiti o tome kada će bivša predsjednica Park biti pozvana na sud i obavijestit ćemo je o tome”, rekao je danas portparol kancelarije tužioca u Seulu.

On je dodao da će opozvana predsjednica na sud biti pozvana u svojstvu osumnjičene.

Smjenjena predsjednica Park Geun-hye napustila je u nedjelju predsjedničku palatu u Seulu, dva dana nakon što je Ustavni sud donio odluku o njenom opozivu.

Vršilac dužnosti predsjednika Južne Koreje odbio je danas ostavke koje su ponudili saradnici smjenjene predsjednice.

Ostavke premijeru Hwang Kyo-ahn koji je i vršilac dužnosti šefa države, ponudilo je jučer 13 političkih savjetnika i saradnika Park Geun-hye.

Južna Koreja organizovat će predsjedničke izbore do maja. Prema anketama, liberal Moon Jae-in, koji je izgubio od Park na izborima 2012, ima prednost.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE