SvijetEvropaBjelorusija: Policija uhapsila 400 demonstranata

Bjelorusija: Policija uhapsila 400 demonstranata

Oko 700 demonstranata željelo je prošetati glavnom ulicom u Minsku u čemu ih je spriječio kordon sigurnosnih snaga. Veliki broj osoba je i pretučen.

Demonstracije su održane zbog pada životog standarda i oporezivanja nezaposlenih.

“Oni premlaćuju učesnike protesta, žene vuku za kosu i tako uvlače u buseve. Ja sam uspio pobjeći u obližnje dvorište”, rekao je Alexander Ponomarev, jedan od demonstranata.

Tatiana Revyako iz jedne grupe za ljudska prava potvrdila je da je uhapšeno više od 400 osoba. Prema njenim riječima, mnogi su i premlaćeni te im je potrebna medicinska pomoć.

Policija je odbila da komentariše uhićenja i premlaćivanje. Među demonstrantima bilo je i oko 20 novinara koji su pratili događaj.

Uposlenik BBC-a Sergei Kozlovsky kazao je da policija nije birala o kome se radi, stari ili mladi, te da su se i prema njima ponašali veoma oštro.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE