SvijetEvropaBlokiran pristup Wikipediji u Turskoj?

Blokiran pristup Wikipediji u Turskoj?

Turske vlasti u subotu su blokirale pristup internet enciklopediji Wikipedia, saopćila je posmatračka grupa, što je najnovija mjera u okviru onoga što kritičari vlade nazivaju obračunom sa slobodom govora na internetu.

Blokada stranica Wikipedije na svim jezicima registrirana je u subotu u 08.00 sati, saopćila je posmatračka grupa Turkey Blocks na svojoj web stranici, prenosi Reuters.

– Gubitak pristupa dosljedan je filtriranju interneta kako bi se cenzurisao sadržaj u zemlji – navodi se u saopćenju.

Posmatračke grupe optužile su Tursku za blokiranje pristupa stranicama društvenih medija kao što su Twitter i Facebook, posebno nakon napada militanata.

Vlada je negirala blokiranje interneta, okrivljujući za to ogroman saobraćaj na tim stranicama nakon značajnijih događaja. Međutim, tehnološki eksperti ovih grupa tvrde da su blokade namjerne, te da im je cilj sprečavanje širenja militantne propagande.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE