Naslovnica Preporuka Like Bob Dylan za ...

Bob Dylan za vikend preuzima Nobelovu nagradu

51
PODIJELI

Američki muzičar Bob Dylan preuzeće u subotu ili nedelju u Stockholmu Nobelovu nagradu za književnost, izjavila je danas zvaničnica Švedske akademije Sara Danius.

“Švedska akademija i Bob Dylan dogovorili su se da se sastanu tokom narednog vikenda u Stockholmu” gdje će muzičar održati koncert”, navela je Sara Danius na svom blogu. Dobitnik nagrade je ranije zakazao dva koncerta u Stockholmu za subotu i nedelju, ali se do sada nije znalo kada će otići da uzme svoju nagradu.

“Uručenje nagrade će biti u privatnoj atmosferi. Mediji nisu pozvani. Samo će biti Dylan i nekoliko prisutnih akademika. Takvu želju je izrazio muzičar”, navela je Sara Danius.

Jedno pitanje ostaje ipak neriješeno, a to je održavanje govora ili “Nobelovog predavanja” koja je dužnost svakog dobitnika kad dodje da primi nagradu. To predavanje treba da se održi do šest mjeseci od ceremonije uručenja nagrade. Dylanu taj rok ističe 10. juna.

Sara Danius je rekla da muzičar neće ovog puta održati govor i da će kasnije poslati snimljenu verziju svog “Nobelovog predavanja”.

Laureat nije došao na tradicionalnu ceremoniju 10. decembra navodeći da ima druge obaveze. Dylan je poslao govor zahvalnosti koji je pročitala američka ambasadorka u Stockholmu.

Odluka američkog muzičara da ne dođe na ceremoniju dodjele i da se ne oglasi odmah pošto je saopšteno da mu je dodijeljena nagrada, bila je dugo predmet rasprave u Švedskoj gdje mnogi smatraju da Dylanovo ponašanje predstavlja “dezavuisanje” Fondacije Nobel.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na osam miliona kruna (823.000 eura).

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.