BiHPolitikaBorenović: Ovo je najlošija Vlada u istoriji RS i treba da ode

Borenović: Ovo je najlošija Vlada u istoriji RS i treba da ode

Govoreći o inicijativi za smjenu Vlade RS, koja će se naći na narednoj sjednici NSRS 31. maja, predsjednik PDP-a  kaže da je argumentacija za taj korak vrlo ozbiljna i snažna, jer svi parametri govore o tome da sadašnji saziv Vlade RS treba da ode, kao i da Vlada nije ispunila niti jedno obećanje koje je dala građanima kroz dva ekspozea proteklih nekoliko godina.

”Očekujemo da će biti dovoljno hrabrosti među narodnim poslanicima, pa čak i u poslaničkim klubovima i političkim strankama da kažu ‘Dosta’ najlošijoj Vladi u istoriji RS. Takođe, očekujemo da ćemo na narednoj sjednici NSRS dobiti dovoljan broj glasova kako bismo izglasali nepovjerenje Vladi RS, te otvorili vrlo važan proces – mogućnost da se formira nova, poštenija, stručnija i odgovornija vlast u RS”, istakao je Borenović.

Stanje u RS jako je loše, jer je, kako je naveo, ukupni dug dvostruko u odnosu na period od prije šest ili sedam godina, šest puta je veća rata kredita u budžetu RS, veći je broj penzionera nego zaposlenih, a 35 posto je pad životnog standarda u odnosu na prije sedam godina.

Između ostalog, propale su tri banke, a gubici javnih preduzeća tri ili četiri puta su veći nego prije šest godina.

Ovo su neki od razloga zbog kojih opozicija traži smjenu Vlade, a Borenović ističe da bi ovu inicijativu trebalo da podrže sve stranke koje su spremne odgovorno raditi svoj posao.

Prethodna sjednica entitetskog parlamenta, kada su narodni poslanici glasali o odluci Vlade RS o prodaji akcija u rudniku ”Ljubija”, pokazala je da demokratski kapacitet u RS postoji.

”Uspjeli smo da usprotiviti lošoj odluci o privatizaciji ‘Ljubije’, koja bi iz RS istjerala jednog od najvažnijih investitora.  Dobro je da se pokazalo da parlamentarna demokratija postoji, kao i dovoljan broj narodnih poslanika koji su uspjeli da kažu ‘Ne’ autokratskoj vlasti koja devastira javna i prirodna bogatstva u RS”, kategoričan je predsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u NSRS.

Osim toga, glasanje o ”Ljubiji”, napomenuo je, pokazalo je da je stvorena pukotina u vladajućoj koaliciji, koju neće biti jednostavno sanirati, budući da se jedan od koalicionih partnera u vlasti, DNS, usprotivio odluci Vlade RS.

”Odnosi su poljupljani i smatram da konceptualno dolazi do različitog mišljenja, bez obzira na to koliko se u narednim danima nastojalo predstaviti da je sve u redu. Mislim da postoje ozbiljni konceptualni problemi između stranaka u vladajućoj koaliciji”, istakao je Borenović.

No, vrijeme će pokazati kakav će krajnji ishod biti, te da li će se to manifestovati na sjednici NSRS kada se bude glasalo o nepovjerenju Vladi RS.

”Kako vrijeme odmiče, mislim da su u DNS, ali i u drugim strankama, pa čak i pojedinci unutar vladajuće stranke, svjesni da je ovo brod koji ide u vrlo pogrešnom pravcu”, konstatovao je on.

Osvrnuo se i na situaciju u Savezu za promjene, s posebnim naglaskom na saradnju sa SDS-om, koju je ocijenio korektnom, ne samo na nivou BiH, nego i u NSRS.
”SDS ima unutarstranačke izbore i mislim da će iz njih izaći jači. Takođe, smatram da će doći period kada će se mnogo više orijentisati na ovo što zajednički radimo. Očekujemo da ta saradnja poluči dobrobit za RS, te da ćemo svi izaći zajedno jači i da ćemo napraviti neophodni konsenzus oko krupnih stvari koji nas očekuju u narednom periodu”, naveo je Borenović.

O tome kako će o povjerenju Vladi RS glasati poslanici SDS-a, Borenović je kazao da će to pokazati sama sjednica NSRS.

”Mnogi od njih se nazale u delikatnoj situaciji. Možda imaju određene beneficije koje su dobili od vladajuće stranke, što je užasna trgovina koja se dešava mjesecima u RS.
Sedam narodnih poslanika je promijenilo stranački dres i iz opozicionih stranaka prešlo je u vladajuće stranke. Iz PDP nije nijedan. Sveopšta trgovina nastala je kada je ova Vlada formirana, a to je bilo korupcijom i kupovinom narodnih poslanika”, istakao je predsjednik PDP-a.

Osvrnuo se i na aktuelno pitanje povećanja akciza na gorivo. Kazao je da je nemoguće uvesti akcize bez određenih podsticaja za poljoprivredne proizvođače, kako bi negativni efekti akciza što manje pogodili poljoprivredne proizvođače i građane.

Borenović je prokomentarisao i činjenicu da je premijer Srbije Aleksandar Vučić danas opovrgao tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika da Brajan Hojt Ji, pomoćnik državnog sekretara SAD-a, ne predstavlja aktuelnu američku administraciju.

”Svakom pametnom i normalnom u ovoj regiji to treba da bude jasno. Nadam se da je ta poruka došla i do Dodika, te da mu je jasno da bilo kakva manipulacija ili poigravanje sa nečim što apsolutno ne stoji, treba da bude opomena za njega. Vučić je rekao ključnu stvar – američka administracija je tu sa ljudima koji je predstavljaju i niko nema mogućnost da bilo šta uradi što je drugačije u odnosu na ono što je stav američke administracije kroz njihove zvanične predstavnike”, kazao je Borenović.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE