Lokalne TemeNegativno VisokoBosanskohercegovačka klasika - jer oglasne ploče su za slabiće

Bosanskohercegovačka klasika – jer oglasne ploče su za slabiće

Svakodnevno smo svjedoci pojava iz našeg okruženja, koje prkose svakom zakonu logike i pristojnog ponašanja u civilnom, građanskom društvu. Upravo jedan takav primjer zatekli smo i na zidu Alauddin Sagir džamije, koja je u narodnom govoru poznatija kao mahalska džamija. Iako su džematlije i džematski odbor na ovu džamiju postavili čak dvije oglasne ploče, pojedinci koji su postavljali jednu od smrtovnica odlučili su da, pored ove dvije prazne oglasne ploče, svoju smrtovnicu okače na sam zid džamije, tik pored ploča.

Nije ovdje riječ o kritici pojedinaca u ovom konkretnom slučaju, nego zapravo je riječ o kritici ponašanja cjelokupnog društva koje nesavjesnim postupcima postepeno uništava dijelove naše okoline. Vrlo skoro će početi i predizborna kampanja za Lokalne izbore 2016., u okviru koje ćemo biti svjedoci postavljanja raznoranih plakata i promotivnih materijala diljem naše općine. Veoma često, uprkos zakonima koji uređuju ovu oblast, te promotivne materijale zatičemo na drveću, banderama i površinama koje nisu određene za takvu vrstu promocije, što itekako utječe na ekologiju našeg grada, ali i na estetsku sliku cjelokupne općine u očima građana i turista.

I brojni pojedinci, kao i organizacije koristit će takvu vrstu promocije, sve dok ih nadležne institucije ne kazne za takvo nesavjesno ponašanje, budući da je naše cjelokupno društvo naviklo da poštuje pravilo zbog eventualne kazne koja može uslijediti, a ne zbog samog pravila.

No, kako kaže narodna mudrost, pametnom je i išaret dosta, a mi se nadamo da u našem društvu ima onih koji će prepoznati ovaj išaret i koji će se pobrinuti da svi poštujemo zakon, logiku i zdravu pamet.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE