Naslovnica BiH Privreda Bosnalijek di...

Bosnalijek dijeli dividende: Dioničarima 4,4 miliona KM

Skupština društva usvojila je odluku o raspodjeli prošlogodišnjeg profita Bosnalijeka u iznosu od 9,4 miliona KM, od čega će dioničarima biti isplaćeno 4.4 miliona KM, odnosno 0,50 KM po dionici, dok će se ostatak neto dobiti od 5 miliona KM izdvojiti za unapređenje i dalji razvoj djelatnosti Društva.

77
PODIJELI

Za najveću farmaceutsku kompaniju u Bosni i Hercegovini, protekla godina je bila jedna od najuspješnijih nakon rata. Bosnalijek je ostvario sbažan rast prihoda i dobiti, a i svi drugi parametri pokazuju da je 2016. godina bila izuzetno uspješna.

Bosnalijek je u prošloj godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od 135,8 miliona konvertibilnih maraka, što je za 13,7 miliona KM, odnosno 11 posto više od prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.

Na domaćem tržištu Bosnalijek nastavlja jačati lidersku poziciju, uz rast koji je veći od rasta samog tržišta, te kontinuirano povećanje prihoda od prodaje. Zahvaljujući tome svako sedmo pakovanje lijeka koje dođe do krajnjeg potrošača u BiH proizvedeno je u Bosnalijeku.

Nastavljena je ekspanzija izvoza, što je jedan od strateških ciljeva kompanije. Bosnalijek je u 2016. godini bio prisutan na 16 inozemnih tržišta, a 68 posto ukupnog prihoda ostvareno je van granica BiH.

Najznačajnije izvozno tržište i u 2016. godini je bilo tržište Ruske Federacije, gdje je u odnosu na prethodnu godinu ostvaren rast prihoda od prodaje za čak 17 posto.

Ukupna dobit prije oporezivanja iznosila je 11,8 miliona KM, što je šest posto više u odnosu na prethodnu godinu. Aktiva je rasla za osam posto i dosegla 229 miliona KM.

Bosnalijek je u 2016. godini izdvojio 11,9 miliona KM za plaćanja usmjerena na budžetske račune u BiH. Doprinos domaćoj ekonomiji i rastu zapošljavanja u BiH, kompanija je dala i putem otvaranja 51-og radnog mjesta.

Kao društveno odgovorna kompanija, Bosnalijek je donirao više od 300 hiljada KM ugroženim pojedincima i grupama, a kroz redovne stipendije podržano je obrazovanje 76 učenika i studenata.

Najveći dioničari Bosnalijeka su HADEN S.A sa 26,5 posto vlasništva, KBC EURO CREDIT CAPITAL sa 24,2 posto i libijski The Economic and Social Development Fund sa 7,8 posto.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.