BiHPolitikaBranislav Borenović, predsjednik PDP-a: Vlast u RS-u ukrala je 20.000 novih radnih...

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a: Vlast u RS-u ukrala je 20.000 novih radnih mjesta

Razgovarao Almir Šarenkapa

Uništavanje drvne industrije u Vlasenici, propast FK Leotar, izgradnja tunela Stambolčić… Samo su neke od 150 afera koje je javno dokumentovao PDP. Uprkos tvrdnjama PDP-a za koje kažu da su ih i dokumentovali, tužilaštva u tom entitetu ne podižu optužnice, pa čak ne pokreću ni istrage za korupciju i pronevjere.

Tim povodom razgovarali smo sa liderom PDP-a Branislavom Borenovićem. Ističući podatak da su građani RS-a zbog ovih afera oštećeni za oko tri milijarde maraka, Borenović je, ilustracije radi, naveo i šta se sve moglo uraditi s tim novcem.

– Da je budžet RS-a trošen domaćinski, sa tri milijarde pokradenih maraka moglo je biti isplaćeno šest miliona penzija, odnosno pune dvije godine dvostruki iznos penzija za 245.000 penzionera, po 320 KM, koliko iznosi prosječna penzija, što daje sumu od 1,92 milijarde KM. Osim toga, moglo je biti otvoreno 20.000 radnih mjesta za šta je potrebno još 200 miliona KM, moglo je biti izgrađeno 200 najsavremenijih vrtića ili škola za 800 miliona KM, te isplaćeno 5.000 materinskih dodataka za majke sa četvero i više djece u iznosu 820 KM za 12 mjeseci u naredne četiri godine, za šta bi trebalo dodatnih 196,8 miliona‎ KM. Sve ovo zajedno daje sumu koja je približno jednaka iznosu koji je pokraden od građana RS-a – kazao je Borenović.

FAKTOR: Kako biste opisali reakciju pravosuđa u RS-u u vezi s aferama koje ste otkrili?

BORENOVIĆ: Mi smo od 2013. godine podnijeli sedam krivičnih prijava za sedam nezakonitih i koruptivnih radnji. Nijedan od tih slučajeva pravosudne institucije RS-a nisu dovele do kraja. Čak za dvije ili tri njih su obustavili bilo kakvu dalju istražnu radnju. Mi tražimo od pravosuđa RS-a da jednog dana, kad-tad, sve te naše osnovane sumnje dovedu do kraja i da se dobije odgovor na pitanje ko je odgovoran za to i gdje je novac građana RS-a.

FAKTOR: Da li namjeravate dokumentaciju koju ste prikupili ustupiti Tužilaštvu BiH?

BORENOVIĆ: Dio tih slučajeva, oni koji imaju međunarodnu dimenziju, ići će prema Tužilaštvu BiH, ali najveći dio njih će biti upućen Tužilaštvu RS-a, s obzirom na nadležnost pravosudnih institucija.

FAKTOR: Kako komentarišete ponašanje predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji uglavnom ignoriše vaše navode o korupciji?

BORENOVIĆ: Ja sam mu čak i zahvalan. Zbog njegove reakcije početkom 2013. godine, kada je javno pozvao opoziciju da, ako šta imaju protiv njega, iznesu optužbe na osnovu dokumentacije, mi smo započeli čitavu tu priču u vezi s objavljivanjem afera. Odmah u januaru te godine, na Predsjedništvu PDP-a smo se dogovorili da pokrenemo sedam krivičnih prijava za sedam najvećih primjera koruptivnog djelovanja. Dakle, na osnovu njegovog poziva, mi smo počeli konkretno da se bavimo nečim što nije samo priča, nego vrlo ozbiljni konkretni dokumenti, koji proizilaze iz zvaničnih akata Glavne službe za reviziju RS-a.

FAKTOR: Da li će se PDP zaustaviti na objavljivanju ovih afera, ili će i dalje raditi na otkrivanju novih slučajeva korupcije?

BORENOVIĆ: Naravno da se nećemo na ovome zaustaviti. Mi ćemo nastaviti da vršimo neku vrstu društvenog pritiska i da o svemu što se bude dešavalo u RS-u, odnosno u BiH, o svakoj vrsti kriminala, javno govorimo, ali i da nastavimo to i dokumentovati.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE