SvijetEvropaBrexit neće biti nimalo lagan proces ni za jednu stranu

Brexit neće biti nimalo lagan proces ni za jednu stranu

Podsjetimo, Velika Britanija je jučer aktivirala član 50 i time započela proces Brexita.

U obraćanju novinarima u zgradi Ministarstva vanjskih poslova u Berlinu, Gabriel je istakao kako je cilj pregovora s Velikom Britanijom da ne budu ugroženi interesi EU-a i svih 27 zemalja članica ove zajednice.

Dodao je da je veoma važno zaštititi i interese državljana zemalja članica EU-a koji žive u Velikoj Britaniji.

Napomenuo je kako je bitno da tokom pregovora ne dođe do nesporazuma između EU-a i Velike Britanije.

“Ipak, pregovori neće biti lagani ni za jednu stranu”, rekao je Gabriel, te dodao da je važno da tokom pregovora svih 27 zemalja članica EU-a ostanu zajedno.

Podsjećamo, Velika Britanija je danas i zvanično pokrenula proceduru izlaska iz Evropske unije, čime će biti okončano 44-godišnje članstvo te zemlje u Uniji evropskih država. Izlazak iz EU ili popularno nazvani Brexit građani ove zemlje izglasali su na referendumu održanom u junu prošle godine.

Stalni ambasador Velike Britanije u Evropskoj uniji Tim Barrow, predao je danas u 13:20 sati predsjedniku Vijeća EU Donaldu Tusku pismo britanske premijerke Therese May kojim je aktiviran član 50 Ugovora o formiranju EU, koji reguliše izlazak zemlje iz članstva te organizacije.

Tusk je potom na društevnim mrežama objavio da je Velika Britanija “nakon devet mjeseci pokrenula Brexit”.

Velika Britanija i EU imaju rok od dvije godine za razdruživanje.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE