SvijetEvropaBritanski parlament danas počinje raspravu o nacrtu zakona o Brexitu

Britanski parlament danas počinje raspravu o nacrtu zakona o Brexitu

Britanski parlament danas će početi raspravu o nacrtu zakona koji će omogućiti vladi da pokrene pregovore sa Evropskom unijom (EU) o istupanju iz članstva.

Nacrt zakon predviđa pokretanje člana 50 Lisabonskog sporazuma o pokretanju procedure izlaska iz EU, a nakon dvodnevne rasprave, danas i sutra, parlament će ponovo to tome raspravljati 6, 7. i 8. februara kada se očekuje glasanje.

Vrhovni sud Velike Britanije nedavno je ocijenio da vlada ne može da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma o pokretanju Brexita, ako se prethodno ne konsultuje s parlamentom.

Britanska premijerka Theresa May obećala je da će pokrenuti pregovore sa EU do kraja marta.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE