SvijetBroj civilnih žrtava u Afganistanu porastao za tri posto u 2016.

Broj civilnih žrtava u Afganistanu porastao za tri posto u 2016.

Broj civilnih žrtava u Afganistanu povećan je u 2016. godini za tri posto, objavila je danas Misija UN-a u toj zemlji.

U “Godišnjem izvještaju o zaštiti civila u naoružanom sukobu u Afganistanu” kaže se da je između 1. januara i 31. decembra 2016. misija UN-a zabilježila 11.418 žrtava, od čega 3.498 poginulih i 7.920 ranjenih.

Najveći porast zabilježen je u populaciji djece, gdje je zabilježeno 3.512 žrtava, od kojih je poginulo 923, a ranjeno 2.589, što je ukupno 24 procenta više nastradalih nego u 2015.

U poređenju sa 2015. godinom broj poginulih smanjen je za dva posto, dok je šest posto više ranjenih civila, što je ukupno povećanje od tri procenta.

U izvještaju se navodi da je čak 66 odsto žrtava stradalo zbog neupotrijebljene ili odbačene municije, a to je uticalo i na porast djece žrtava.

U 2016., misija UN-a u Afganistanu (UNAMA) je zabilježila rekordan broj civilnih žrtava od kopnenih borbi, samoubilačkih i kompleksnih napada, kao i najviši broj civilnih žrtava od vazdušnih operacija od 2009. godine.

U izvještaju UNAME navodi se da je u 2016. “pogoršana zaštita civila i najviši broj civilnih žrtava od kako je UNAMA počela sistematsko dokumentovanje civilnih žrtava 2009”. Prema procjeni UNAME za 61 procenat stradalih civila odgovorni su “anti-vladini elementi”, uglavnom talibani, a za 24 procenta pro-vladine trupe. Od njih, 20 odsto žrtava pripisano je Afganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti, dva odsto pro-vladinim naoružanim grupama i isto toliko međunarodnim vojnim snagama.

visoko.ba/Federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE