Lokalne TemePolitikaBudući predsjedavajući OV Visoko: Dario Pekić, Dejan Šćepanović, Melina Halilović ili Mirela...

Budući predsjedavajući OV Visoko: Dario Pekić, Dejan Šćepanović, Melina Halilović ili Mirela Mateša Bukva?

Sada kada su “karte na sonu” i kada znamo ko će sačinjavati budući saziv Općinskog vijeća Visoko i ako pri tome znamo da u slučaju kada je načelnik iz reda bošnjačkog naroda u tom slučaju predsjedavajući OV treba da bude iz reda drugog naroda dolazimo do imena koja su u kombinaciji za poziciju predsjedavajućeg Zakonodavne vlasti.

Predsjedavajući se bira od 25 kandidata koji su ostvarili mandate, a kada pogledamo preliminarnu listu novog saziva Vijeća onda je jasno da će se birati između ASDA, SDP-a, SBB-a i SDA. Sve to sad naravno zavisi od postizborne međustranačke kombinatorike i budućih koalicija. U ovom trenutku mogući predsjedavajući su: Mirela Mateša Bukva (SDA), Melina Halilović (SBB), Dejan Šćepanović (SDP) i Dario Pekić (ASDA).

Ako znamo situaciju u kojoj Nezavisna lista i koalicija SDA/SBB imaju odnos kao Izrael i Palestina onda mogućnost svodimo na dva kandidata, Pekića i Šćepanovića samo je pitanje s kim će Nezavisna lista ući u koaliciju, a kao pobjednik izbora ima prednost u tome da sami mogu da biraju svoje partnere u budućoj vlasti, s tim da ukoliko bude principijelnosti onda se ova lista još može revidirati.

Međutim, nakon što su se javno pomirili Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić i to nakon svih brutalnosti i teških riječi zrečenih s obje strane, nije nemoguće da buduću vlast u Visokom sačinjava i tvrda koalicija NL/SDA od 15 vijećnika plus 2 SBB-a.

Jer u ovoj politici je svakako sve moguće.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE