BiHPrivredaBudućnost malinarstva u Podrinju neizvjesna

Budućnost malinarstva u Podrinju neizvjesna

– Otkupna cijena maline od 1,90 KM neprihvatljiva je za sve proizvođače. Ovo je miran protest kojim izražavamo svoje nezadovoljstvo. Imali smo sastanak s predstavnicima općina, kao i s predstavnicima hladnjača kojima smo iznijeli svoje probleme i uslove. Imamo najave da bi cijena mogla biti veća, ali ništa konkretno – kaže predsjednik Udruženja proizvođača malina “Vilamet“ Ljubiša Alempić.

Proizvođači upozoravaju da je budućnost malinarstva, koje je trenutno u ekspanziji u srednjem Podrinju i strateška razvojna grana općina ove regije, potpuno neizvjesna.

Proizvođači maline su stava da će radije uništiti malinjake, nego dozvoliti da ih neko svake godine, kako kaže, ucjenjuje i bogati se na njihovom radu.

– Ako ne bude ova cijena od 2,50 KM mislim da ću odustati od proizvodnje u narednoj godini. Da smo znali za ovu cijenu mnogi ne bi ni radili. Cijena od 2,50 KM je ipak realna cijena po kojoj bi malinari mogli da opstanu i unaprijede svoju proizvodnju. Ovo ne smije ovako da bude, ovo je ponižavanje – poručio je Milorad Stanojević iz mjesta Ratkovići.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE