SportNogometBuffon protiv Albanije hiljaditi put na golu

Buffon protiv Albanije hiljaditi put na golu

Buffon je na golu Parme sakupio 220 nastupa, za Juventus je odigrao 612 utakmica, dok će meč protiv Albanije biti njegova 168. utakmica u dresu Azzurra.

Buffon će se tako upisati u ekskluzivni klub nogometaša koji su sakupili hiljadu i više nastupa i to kao 18. kojem je to uspjelo.

Na vrhu liste se nalaze trojica golmana, Englez Peter Shilton s 1.390 nastupa, Brazilac Rogerio Ceni s 1.234 odigrane utakmice, te Englez Ray Clemence a 1.118 utakmica.

Među velikanima koji su u “klubu 1000” su i Italijan Paolo Maldini, Argentinac Javier Zanetti, Velšanin Ryan Giggs i Španac Raul.

“Sretan sam zbog toga jer sam imao sreće, ali i ova brojka je dokaz moje radišnosti,” poručio je Buffon.

Buffon je prvu utakmicu u karijeri odigrao 19. novembra 1995. u dresu Parme protiv Milana (0:0). Tada je imao 17 godina.

“Kada se Buffon pridružio treninzima prve ekipe nisam vjerovao što vidim. Iako je imao svega 17 godina bio je fantastičan. Stalno sam ispitivao svoje saradnike vidimo li isto”, kazao je tadašnji trener Parme Nevio Scala.

Za reprezentaciju je debitovao dvije godine kasnije u susretu dodatnih kvalifikacija za SP 1998. godine protiv Rusije. Ušao je u igru u 31. minuti umjesto Gianluce Pagliuce koji se povrijedio, a dvoboj u Moskvi je završio 1:1.

Buffon je tada postao najmlađi golman na vratima talijanske vrste nakon Drugog svjetskog rata, a njegov rekord je u septembru 2016. oborio golman Milana Gianluigi Donnarumma nastupivši za nacionalnu vrstu sa 17 godina i šest mjeseci.

U Juventus je preselio u ljeto 2001. za 53 miliona eura zamijenivši na golu Holanđanina Edwina van der Sara koji je preselio u Fulham. Nedavno je priznao kako je tada bio korak do prelaska u Romu, no Rimljani su ipak izabrali Ivana Pelizzolija.

Nastupio je na čak pet svjetskih prvenstava, a ukoliko ga posluži zdravlje putovat će i u Rusiju na World Cup 2018. godine.

“Više puta sam se pitao šta me tjera da još uvijek branim. Da sam osvojio Ligu prvaka možda bi već odustao, ovako u meni ima još dovoljno motiva i gladi za trofejima”, priznao je dodavši: “Imam 38 godina, ali ne osjećam se starim. Ko zna možda ću braniti do svoje 65. godine”.

Buffon u brojkama:

Parma – 220 nastupa, 208 primljenih golova, 3 trofeja
Juventus – 612 nastupa, 479 primljenih golova, 15 trofeja
Italija – 167 nastupa, 112 primljenih golova, naslov svjetskog prvaka.

Visoko.co.ba/Fena.co.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE