Burek

Sastojci za nadjev:

500 g junećeg mljevenog mesa

1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
1/2 kk soli
1 kk začina (dadatak jelu)

Sastojci za tijesto:

500 g brašna
250 ml vode
50 ml ulja
1 kk soli

Priprema:

U veliku posudu naspite brašno posolite ga i dodajte dvije kašike ulja, pa dosipajte 250 ml mlake vode dok ne dobijete lijepo žitko tijesto koje se ne lijepi.

Tijesto podijelite ga na tri dijela i svaki dio premijesite da dobijete tri loptice (jufke) tijesta. Svaku namažite sa uljem i ostavite na krpi pokrivene folijom da odstoje oko 40 minuta.

Dok tijesto stoji napravite nadev i ugrijte rernu na 250 stepeni.

Nadjev pripremite tako što ćete da oljuštite i sitno isječete obje vrste luka, dodate mljeveno meso i začinite po ukusu.

Tijesto razvucite na pamučnom stoljnaku što možete tanje. Po dužoj ivici rasporedite nadjev oko 30 centimetara u širinu. Isto uradite i na paralelnoj ivici, pa pažljivo uz pomoć stoljnaka uvijte dvije rolne ka sredini. Tijesto na sredini presijecite, pa svaki valjak uvijte u malu spiralu. Od svake jufke ćete dobiti po dva bureka.

Složite tako napravljene bureke u dobro podmazanu tepsiju i svaki premažite s još malo ulja. Stavite ih u zagrijanu rernu i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene.

Kad burek porumeni svaki premažite sa po malo provrele vode u koju ste dodali samo malo ulja i vratite ih da se kratko zapeku.

Gotov burek prekrijte vlažnom krpom i ostavite desetak minuta da se malo ohladi.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE