BiHPolitikaBursać: Savez za promjene ima obavezu djelovati u insititucijama BiH: Dodikova "obaveza"...

Bursać: Savez za promjene ima obavezu djelovati u insititucijama BiH: Dodikova “obaveza” da ih optužuje za izdajništvo

VIJESTI.BA: Za 27.februar je najavljena posebna sjednica NSRS na kojoj bi trebao biti definisan stav zastupnika koji dolaze iz RS u PS BIH u pogledu revizije presude. Vrši li Dodik na taj način pritisak na kadrove iz Saveza za promjene pošto u NSRS ima većinu?

BURSAĆ: Mislim da Dodik i ne mora da vrši pritisak da se podrži njega zato što se opozicija, koliko vidim, prije svega iz nastupa gospodina Mladena Ivanića sama potrdila da se vrati pod znacima navoda na branik otadžbine i srpstva i koliko ja vidim, oni to rade i bez Milorada Dodika. Međutim svakako je da je Milorad Dodik vođa i opozicija je još jednom pokazala da nema svoj stav koji se bitno razlikuje od Dodika što opet naravno odgovara Miloradu Dodiku na nekom mikropolitičkom planu Republike Srpske.

VIJESTI.BA: Iz Saveza za promjene pominjali su mogućnost izlaska vlasti na državnom nivou, međutim danas ipak lider PDP-a Branislav Borenović kaže da su izgledi za formiranjem nove parlamentarne većine na nivou BiH mali.

BURSAĆ: Oni mijenjaju mišljenje iz dana u dan, tako da sutra ne znamo šta će reći, odnosno hoće li za to ponovo biti veliki izgledi za formiranje nekih novih koalcija i skupštinskih većina tako da je to apsolutno irelevatno u ovom slučaju. Mislim da Savez za promjene u ovom trenutku gleda u Beograd i od namigivanja iz Beograda i prije svega od strane Vučića procjenjuju šta će da kažu. U narednim danima nećemo znati ništa pouzdano, zbog toga što se oni oko toga ne pitaju.

VIJESTI.BA: Može li se očekivati u sljedećem periodu smirivanje tenzija i da ne dođe do raspada vlasti na državnom nivou?

BURSAĆ: Sasvim sigurno. Ja sad ne znam u kojem vremenu će to biti izvodivo, međutim oni će prije svega zbog pozicija i obaveza koje moraju ispuniti uspostaviti kakav takav rad, pa makar to bio neki privremeni rad sa rezervnim djelovanjem ali mislim da će djelovati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i to je sasvim sigurno. Sa druge strane gospodinu Dodiku će to dobro doći da opet kaže da se radi o izdajnicima srpskog naroda. Ta matrica će biti ista, pogotovo što nam se 2018.godine približavaju izbori i to nije ništa čudno, odnosto to je već postalo pravilo.

VIJESTI.BA: Lider HDZ-a kazao je da je proces revizije presude loše urađen. Kako komentirate njegov stav, i može li Čović iskoristiti postojeću krizu kako bi nametnuo neke svoje zahtjeve, posebno one koji se tiču izmjene Izbornog zakona?

BURSAĆ: Mislim da ne može. Može uputiti neke zahtjeve prije svega preko europarlamentaraca iz Brisela, odnosno hrvatskih jastrebova koji pokušavaju nešto da izboksuju, mada mislim da u ovom trenutku ni Katolička crkva se ne slaže sa gospodinom Čovićem. Sa druge strane mislim da se Milorad Dodik zabavio o sebi i o svojim interesima. Što se tiče revizije i tu vidimo da on mijenja iz dana u dan mišljenje a to opet govori o njegovoj trenutnoj nemoći i pat situaciji i sasvim sigurno pomoću toga ne može ništa efiksano da postigne.

Razgovarao: Nihad Hebibović

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE