Lokalne TemeSaopćenjaBZK Preporod: U ponedjeljak obilježavanje 100. godišnjice rođenja dr. Hazima Šabanovića

BZK Preporod: U ponedjeljak obilježavanje 100. godišnjice rođenja dr. Hazima Šabanovića

BZK Preporod Visoko, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, svake godine se sjeća značajnih ličnosti koje su rođene ili su živjele u Visokom, a u okviru Dana općine Visoko 29. augusta.

Ovu godinu smo posvetili dr. Hazimu Šabanoviću i Ibrahim ef. Hodžiću, a povodom 100. godina od njihovog rođenja.

Dr. Hazim Šabanović je najpoznatiji orijentalista u Bosni i Hercegovini, a i u široj regiji. Rođen je u Visokom 1916. godine, a umro je u Istanbulu 1971. godine. Za vrijeme svog kratkog života od 55 godina objavio je preko 180 radova od koji su neki i danas nezaobilazna literatura, kao što su Riječnik i gramatika turskog jezika, Putopisi Evlije Ćelebije, prijevod Ahdname Sutana Mehmeda Fatiha, Bosanski pašaluk, Krajište Isa bega Ishakovića, Književnost Muslimana BiH na orijentalnim jezicima i sl.

Manifestacija obilježavanja 100 godina od rođenja dr. Hazima Šabanovića bit će održana u ponedjeljak 29. augusta, u Kulturnom centru “Altindag-Visoko”, prema sljedećem programu:

17:00 sati – posjeta mezaru dr. Hazima Šabanovića, mezarje Piskavice, Poriječani, obraćanje akademika Muhameda Filipovića;
18:00 sati – otvaranje izložbe o dr. Hazimu Šabanoviću, Kulturni centar Altindag Visoko, izložbu će otvoriti dr. Hilmo Neimarlija;
18:30 sati – Tribina u povodu 100. godišnjice rođenja Hazima Šabanovića (Učesnici: dr. Senadin Lavić, dr. Enes Pelidija, mr. Ramiza Smajić, mr. Osman Lavić, dr. Aladin Husić, dr. Adnan Kadrić).


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE