SvijetDaleki istokCavusoglu: Nadamo se konačnom rješenju kiparskog pitanja

Cavusoglu: Nadamo se konačnom rješenju kiparskog pitanja

Cavusoglu je u Tokiju govorio o odnosima Turske i Japana, diplomatskoj krizi između pojedinih arapskih zemalja i Katara te kiparskom pitanju. Šef turske diplomatije je podsjetio na podršku premijera Japana Shinzoa Abea Turskoj nakon prošlogodišnjeg izdajničkog pokušaja državnog udara terorističke organizacije Fetullahci (FETO).

”Aktivnosti FETO-a u Japanu traju. Na sastancima smo naglasili kolika je prijetnja ova terorstička organizacija i za Japan“, rekao je Cavusoglu. Kazao je kako traju pregovori o sporazumu o ekonomskoj saradnji sa Japanom te dodao kako rade na uzajamnom sporazumu o socijalnoj sigurnosti kako bi se povećale investicije te zemlje u Turskoj.

Podsjetio je i na blisko prijateljstvo naroda dvije zemlje te dodao kako i trgovinu treba podići na nivo koji pristaje tom prijateljstvu. Ukazao je i na napore Turske u cilju postizanja rješenja krize između pojedinih arapskih zemalja i Katara.

Govoreći o rješavanju kiparskog pitanja Cavusoglu je rekao kako ”podržavaju pravedno i trajno rješenje koje se oslanja na političku jednakost”, ”Nadamo se da će na Konferenciji o Kipru koja će se održati 28. juna u Ženevi biti postignuto konačno rješenje”, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je prvi turski ministar vanjskih poslova nakon pauze od 14 godina koji je zvanično posjetio Japan. Očekuje se da će nakon sastanka sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana Hiroshigeom Sekom napustiti zemlju.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE