Socijalna osjetljivost koju su u prvih devet mjeseci 2015. pokazali Skupština i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, još je usamljen primjer na bh. političkoj sceni, navodi se u izvještaju Centara civilnih inicijativa.

– Skupština ZDK-a i dalje je jedini zakonodavni organ u BiH čiji nijedan zastupnik u aktualnom sazivu, računajući i rukovodstvo, nema status stalno zaposlenog u Skupštini, kazao je Ivica Ćavar, projekt-menadžer/konzultant za monitoring.

Dodatno, aktualni zamjenik predsjedatelja Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak iz SDA odbio je da prima bijeli kruh na kojeg je imao pravo nakon isteka mandata u Parlamentu FBiH.

– Mjerama štednje pridružila se i Vlada ZDK-a, koja je ukinula funkcije savjetnika. Također, plaće direktora u javnim poduzećima limitirane su na tri prosječne u ZDK-u, kaže Ćavar.

Nakon značajnog intenziviranja rada u drugom kvartalu ove godine, u trećem je došlo do određenog pada u radu Skupštine ZDK-a. U drugom kvartalu˙su razmotrene 43 mjera naspram osam u prvom, da bi u trećem broj pao na 23. Sa druge strane, u trećem kvartalu su usvojena četiri zakona, koliko u oba prethodna zajedno.

– Ukupni rezultati Skupštine ZDK-a u prvih devet mjeseci 2015. znatno su lošiji od rezultata prethodnog saziva u njegovoj prvoj postizbornoj godini. Prošli saziv u prvih je devet mjeseci 2011. održao jednu sjednicu više, razmotrio 88 naspram 73 mjere i usvojio 15 naspram devet zakona, kaže Ćavar.

U usporedbi sa rezultatima drugih kantonalnih skupština, Skupština ZDK-a dijeli 3. i 4. mjesto sa Skupštinom Tuzlanskog kantona po broju zasjedanja, a po broju realiziranih mjera i usvojenih zakona je na četvrtom mjestu.

Aktivnost zastupnika na sjednicama je na zavidnoj razini. Nema zastupnika koji 2015. nije sudjelovao u diskusijama, ni onih koji nisu ili postavili neko zastupničko pitanje ili pokrenuli inicijativu. Najaktivniji u diskusijama su bili Hašim Mujanović iz SBiH, te Ismet Sarajlić, Amra Jupić i Meldina Ugarak iz SBB-a. Najveći broj pitanja postavili su Amra Jupić (SBB 20), Hasan Handžić (SBiH 19) i Jasmin Duvnjak (SDA 15). Najviše inicijativa, po pet, pokrenuli su Edhem Fejzić i Adel Sinanović iz SBB-a.