ZanimljivostiČesto konzumiranje pomfrita povećava rizik od prerane smrti

Često konzumiranje pomfrita povećava rizik od prerane smrti

“Konzumiranje prženog krompira se povećava u cijelom svijetu”, zabrinut je dr. Nicola Veronese, glavni autor studije, i dodaje kako pomfrit, čips i bilo koja druga vrsta krompira prženog u ulju narušavaju ljudsko zdravlje.

Krompir se prži u ulju koje je bogato trans mastima koje dovode do povišenog holesterola, što uzrokuje kardiovaskularne bolesti.

Također, gojaznost, nedovoljna tjelesna aktivnost i visok unos soli mogu utjecati na preranu smrt kod osoba koje dva ili više puta sedmično konzumiraju prženi krompir.

Ono što predstavlja dodatnu opasnost pri jedenju pržene škrobne hrane jeste i akrilamid koji nastaje kad se škrobom bogata hrana, kao što je krompir, prži ili peče na visokoj temperaturi. Unos akrilamida može se smanjiti prokuhavanjem takve hrane ili njenim izlaganjem pari, radije nego da se prži. Ako se ipak odlučite za prženje, neka to bude što je kraće moguće, savjetuju nutricionisti.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE