PreporukaČetiri animirana filma u okviru programa Plazma festić

Četiri animirana filma u okviru programa Plazma festić

Kako se navodi, Fest već nekoliko godina za redom brine o najmlađim članovima publike, te su u programu, koji se održava pod pokroviteljstvom Plazme, ostvarenja koja su neobična, autentična i pažljivo odabrana za djecu i omladinu.

Na programu je “Crvena kornjača”, prvi dugometražni animirani film holandskog animatora, reditelja i ilustratora, Michaela Dudoka de Wita.

Na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, de Wit je za svoje najnovije ostvarenje “Crvena kornjača” osvojio značajnu nagradu Poseban pogled, a nominovan je i za Oskara za najbolji dugometraži animirani film.

“Crvena kornjača” je film o usamljenom čovjeku na ostrvu poslije pretrpljenog brodoloma, koji se bori da nađe svoje mjesto u tom novom svijetu.

Još jedan film nominovan za nagradu Američke filmske akademije prikazan je u subotu na FEST-u, a riječ je o prvom dugometražnom animiranom filmu švicarkog reditelja Claudea Barrasa “Moj život kao tikvica”,

Barrasov najnoviji film koji se nalazi u selekciji 45. FEST-a osvojio je nagradu na prošlogodišnjem festivalu San Sebastijanu i prikazan je u okviru selekcije Petnaest dana reditelja na filmskom festivalu u Kanu.

Priča prati devetogodišnjeg Ikra koji slučajno izazove smrt svoje majke alkoholičarke, te završava u domu za nezbrinutu decu.

U programu Plazma Festić, jučer je na programu bio dugometražni igrani film “Torba puna sećanja” autora Christiana Duguaya iz Kanade.

Radnja tog filma smještena je u okupiranoj Francuskoj, gdje dva mala brata Jevreja, Moris i Žozef, ostaju prepušteni sami sebi. U toj nemogućoj situaciji pokazuju domišljatost, hrabrost i lukavost, kako bi izbjegli neprijateljsku invaziju i ponovo ujedinili porodicu.

Posljednje ostvarenje u selekciji za djecu i mlade dolazi iz Slovenije – film “Nika” režisera Slobodana Maksimovića, porijeklom iz Bosne, a koji je kao reditelj debitovao 2007. godine kratkim filmom “?”.

“Nika” je priča o sedamnaestogodišnjoj gimnazijalki koja vozi gokart i sanja da jednog dana vozi Formulu 1.

b92.net/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE