SportNogometChelsea je novi prvak Premiershipa, srušen je WBA na Hawthronsu

Chelsea je novi prvak Premiershipa, srušen je WBA na Hawthronsu

Tim Antonija Contea trebao je pobjedu kako bi dva meča prije kraja prvenstva osigurao naslov i u tome je uspio, jer Tottenham do kraja ima tri utakmice u kojima ni matematički ne može nadoknaditi razliku.

Italijanski stručnjak je uspio u debitantskoj sezoni na klupi Plavaca, ali i u engleskom fudbalu, donijeti titulu Premiershipa na Stamford Bridge samo jednu sezonu nakon Chelseajevog kraha i osvajanja mizernog 10. mjesta na tabeli u prošloj sezoni.

Ovo je šesta titula Premiershipa u historiji Plavaca, a ukupno peta u eri predsjednika Romana Abramoviča. Tri titule Plavcima donio je Jose Mourinho, a po jednu su osvojili Carlo Ancelotti i pokojni Ted Drake.

Nije sve išlo po planu za Contea u ovoj sezoni. Nakon šest kola imao je tri pobjede, jedan remi i dva poraza od kojih je drugi bio blamaža od Arsenala na Emiratesu (3:0). A onda je uslijedila promjena taktike iz 4-2-3-1 u 3-4-3 i Plavci su postali nezaustavljivi voz koji će povezati 13 pobjeda u ligi, Plavci igraju i finale FA Cupa protiv Arsenala. Dupla kruna nije daleko.

Sinoćnji meč otvoren je šansom domaćeg tima. Samo 20 sekundi trebalo je Rondonu da natjera Courtoisa na intervenciju. Nakon toga dešavanja su se preselila na drugu stranu. Prijetili su Costa, Pedro u dva navrata i Azpilicueta, ali nisu uspjeli savladati Fostera u prvih 20 minuta.

Nalete Plavaca nastavio je Cahill udarcem u 21. minuti, ali je Dawson izblokirao udarac. Uragan lidera tabele nije stajao. Novu veliku šansu imao je Fabregas u 33. minuti kada šutira zamalo preko gola. Do kraja poluvremena još jednu ogromnu priliku za vodstvo imao je Chelsea. Šutirao je Pedro u 37. minuti, ali bez uspjeha.

Dominacija gostiju nastavljena je i u drugom dijelu, ali rezultat se nije mijenjao. Sve su mogli kazniti Rondon i Chadli u 71. i 73. minuti, ali ostalo je 0:0.

Conte je u finišu bacio sve karte u napad i na teren poslao ove sezone zapostavljenog Batshuayija umjesto Pedra. Izmjena je izvršena u 76. minuti, a samo šest minuta kasnije, u 82. minuti Batshuayi je uspio zatresti mrežu gostiju te nagovijestiti pobjedu i osvajanje titule. Plavci su sačuvali prednost i ovjerili svoju šestu titulu prvaka Premiershipa.

U drugom večerašnjem meču Everton je golom Barkleyja u 56. minuti savladao Watford na svom Goodisonu. Prvi put u ovoj sezoni na klupi Evertona boravio je bh. reprezentativac Muhamed Bešić koji je u augustu zadobio tešku povredu.

Tabela:

Visoko.co.ba/Klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE