BiHKulturaCorrias: Rad i kultura ne postoje u BiH

Corrias: Rad i kultura ne postoje u BiH

Ambasador Republike Italije u BiH Ruggero Corrias danas je saopćio da se dostojanstvo ljudske vrste ogleda kroz rad i kulturu, a da “ni jedno od toga ne postoji u BiH, osim izvanrednih napora nekolicine”.
– Dino Mustafić je u pravu. Planet Sarajevo je crna rupa u kojoj kultura nije samo zanemarena, nego i opstruirana. Kada je kultura u pitanju, BiH obiluje ljudskim resursima, kao i tradicijom. Ali, oni su ostali bez kisika i ili umiru ili traže egzil. E to nije prihvatljivo – ističe Corrias.

Potcrtava da je kultura ekonomija, a ne otpad, navodeći da statistike dokazuju da jedan euro uložen u kulturu može vratiti i do 15 eura.

S obzirom na činjenicu da je, kako kaže, politika učinila dovoljno štete BiH smatra da kulturu treba ostaviti izvan nje.

– Idemo ponovno otvoriti Zemaljski muzej. Idemo dati podršku Ars Aeviju u trenutku kada Europa pruža ruku. Idemo se usredotočiti na sve nacionalne institucije, bez predrasuda i imalo političke volje. Novac će doći nakon toga. Kao u slučaju Narodnog pozorišta – rekao je Corrias.

Mišljenja je da je dolazak milanske filharmonije La Scale potakao kantonalnog ministra kulture i sporta Samera Rešidata na “mudru odluku da obnovi pozorište, što je učinjeno nakon 30 godina i uz bh. sponzore”.

– Volja je moć. U životu i u kulturi. To je razlog zašto Italija žali što nitko od ministara kulture nije prisustvovao koncertu za mir La Scale 12. jula u Narodnom pozorištu povodom obilježavanja 20. godina mira u BiH. Svi drugi su bili na koncertu. Njihov izostanak je primjećen. Još uvijek ima vremena da se ubaci svjetlo u crnu rupu. Ali sada je na njima red – poručio je u saopćenju ambasador Republike Italije u BiH Ruggero Corrias.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE