BiHPolitikaČović tvrdi da Dodik razumije poziciju Hrvata: A ovo su podaci o...

Čović tvrdi da Dodik razumije poziciju Hrvata: A ovo su podaci o položaju Hrvata u RS

To da od odnosa Dodika i Čovića građani nemaju ništa, posebno se odnosi na Hrvate u RS. Podaci do kojih je došla TV1 to najbolje govore.

“Dodik već dugi niz godina, u kontinuitetu pokazuje visok stupanj partnerskog poštivanja i ispunjavanja preuzetih dogovora, kao i razumijevanja za poziciju Hrvata”, rekao je nadavno Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

A evo i kako razumjevanje za poziciju Hrvata u RS izgleda u praksi. Počnimo s pravosudnim sistemom RS.

U Vrhovnom sudu RS od 22 sudija, samo su tri Hrvata. 12 je Srba i četiri Bošnjaka. Ostalih je isto kao i Hrvata – troje. Ništa bolja situacija nije ni u okružnim sudovima u tom entitetu. Hrvata je tek sedam, dok Srba radi 42. Najgora je situacija u osnovnim sudovima. Hrvata je tek 14 što je oko sedam posto, dok je Srba 126, odnosno 63 posto. Ukupno je Hrvata 24, što je tek nešto više od osam posto.

Kada su tužioci u RS u pitanju, situacija je čak i puno gora. U Tužilaštvu RS samo je jedan Hrvat od ukupno 13 tužioca. Dva su u okružnim tužilaštvima, od ukupno 84 što je mizernih nešto više od dva posto.

Tamo gdje u vlasti nije Čovićev Dodik pun razumjevanja, situacija izgleda mnogo bolje po Hrvate. Tako je recimo od 205 nosioca funkcija na nivou države Hrvata 61, odnosno gotovo 30 posto. U Oružanim snagama Hrvata je nešto više od 18 posto, a po odluci državnog Predsjedništva treba ih biti gotovo 20 posto. U Generalštabu su četiri Hrvata, četiri Srbina i pet Bošnjaka.

Svi ovi podaci govore da Milorad Dodik, tamo gdje je u vlasti i nije tako pun razumjevanja za poziciju Hrvata. A tamo gdje se predsjednik HDZ redovno žali na majoriziranost Hrvata, situacija nije ni izbliza takva. Više od 21 posto Hrvata je u institucijama kojima je osnivač Federacija. Treba napomenuti da nemamo podatke za Posavski i Zapadno – hercegovački kanton, a što sigurno utiče na povećanje pomenutog prosjeka u korist Hrvata. Već desetljećima upravo Hrvati drže finansijski sektor i Federacije i države, pa je tako i u ovom mandatu.

Na čelu ministarstva finansija su Vjekoslav Bevanda, odnosno Jelka Miličević u Federaciji. Također, Hrvati su na čelu i ministarstava pravde i u Federaciji i na državnom nivou. U entitetu je to Mato Jozić, a u Vijeću ministara Josip Grubeša. Predsjednica Ustavnog suda Federacije je Hrvatica – Vesna Budimir, a i glavni tužitelji na državnom i federalnom nivou su Hrvati – Gordana Tadić, odnosno Zdravko Knežević.

Toliko o majoriziranim Hrvatima u Federaciji BiH.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE