BiHPolitikaCrandak: Očekujem pozitivne poruke za BiH u izvještaju EK-a

Crandak: Očekujem pozitivne poruke za BiH u izvještaju EK-a

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da očekuje pozitivne poruke za BiH u izvještaju Evropske komisije koji se očekuje u narednom periodu za zemlje Balkana.

– Očekujem da za BiH to bude jedna realna slika, te da bude zadržan pozitivan stav – kazao je Crnadak.

Svi zvaničnici u BiH su, kaže, i tokom jučerašnjeg sastanka s potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini izrazili želju da se nastavi evropski put BiH.

– Najveća prepreka tome je moguća uzurpacija i privatizacija institucija te odlučivanje van institucija. Ako tih stvari ne bude, i ukoliko se budemo vratili normalnom međusobnom dijalogu i izgradnji povjerenja, ima šanse da ova čitava priča uspije – rekao je šef bh.diplomatije.

Crnadak je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da se na evropskom putu moraju uvažavati nadležnosti i položaj RS-a.

Kada su u pitanju aktivnosti na pripremi odgovora na upitnik koji je u decembru prošle godine BiH dobila od Evropske komisije, istakao je da se mora pokazati da mehanizam koordinacije funkcioniše.

– Dosad je bila faza da su pojedinačno institucije davale svoje odgovore iz svog djelokruga rada, a slijedi najosjetljiviji posao – stavljanje u puni kapacitet mehanizma koordinacije. Kroz taj zajednički rad svih nivoa vlasti treba doći do stavova koji su prihvatljivi za sve. Nadam se da ćemo pokazati da to možemo – kazao je Crnadak.

Očekuje i da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović povuče prvi potez, nakon krize koja je nastala nakon podnošenja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

– Nagovještava te poteze, a vidjet ćemo hoće li ih povući. To moraju biti suštinski, sadržajni potezi, a ne simbolične stvari – kazao je šef bh. diplomatije.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE