SvijetRegijaCrnoj Gori ne treba referendum o članstvu u NATO-u

Crnoj Gori ne treba referendum o članstvu u NATO-u

Vujanović je novinarima nakon Kongresa SUBNORA-a i antifašista Crne Gore kazao da nije obmanuo građane kada je 2013. godine u debati za predsjedničke izbore kazao da će građani o ovom pitanju svoj sud dati na referendumu.

„Ja sam prije četiri godine dao svoje viđenje, vrlo jasno i iskreno, smatrajući da je referendum najbolji način da se iskaže volja građana. Protekle četiri godine su pokazale da za tim nema potrebe. Nije se dogodilo ništa što bi referendum pokazalo neophodnim, a dogodilo se mnogo toga što je pokazalo da za referendumom nema potrebe. Naši građani znaju da su protekli parlamentarni izbori bili i izjašnjenje o NATO-u. I povodom tih izbora je podignuta optužnica za terorističke aktivnosti koje su bile planirane na dan izbora i za terorističku akciju koja je trebala da promijeni volju građana i konstituiše parlament, koji bi svojim sastavom bio protiv NATO-a. U takvim uslovima, očigledno je da nema potrebe za referendumom i očigledno je da Skupština i njeni poslanici treba da preuzmu odgovornost za odluku o prihvatanju Sjevereno-atlantskog sporazuma i da omoguće da Crna Gora uđe u NATO“, kazao je Vujanović.

Poručio je da je referendum nepotreban, i da bi bio novi izazov bezbjednosti, novi rizik i nova nepotrebna aktivnost.

Na pitanje da li misli da je obmanuo građane 2013. godine, nakon što je javno govorio da će referenduma biti, Vujanović je kazao da „misli da nema ozbiljnog i odgovornog predsjednika koji bi predložio referendum o NATO-u u Crnoj Gori”.

„Ja imam taj stepen odgovornosti da kažem da ga neću predložiti, nakon svega onoga što se dešavalo i vjerujem da parlament ima puni legitimitet da prihvati približenje NATO-u. Nikada nikoga nisam, niti ću obmanuti. Imam pravo da kažem ono što mislim i imam pravo i obavezu da kažem da sam se predomislio. Ove četiri godine su mi pokazale da nisam bio u pravu time što sam vjerovao da Crna Gora ima taj kapacitet demokratske zrelosti da se izjasni o tom pitanju“, rekao je Vujanović.

Poručio je i da ne očekuje nerede u petak, 28. aprila na Cetinju, kada će poslanici glasati o Protokolu o članstvu Crne Gore u NATO.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE