BiHPolitikaCvijanović: Visok stepen saglasnosti programa Vlade i EBRD

Cvijanović: Visok stepen saglasnosti programa Vlade i EBRD

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o projektima koje Vlada Srpske realizuje u saradnji sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, a ovom prilikom je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja bila uspješna.

Predsjednica Cvijanović je istakla da postoji visok stepen saglasnosti između programa koje sprovodi Vlada Srpske i strateških okvira djelovanja EBRD-a u BiH u narednim godinama, dodajući da prioriteti ostaju jačanje konkurentnosti domaće privrede i razvoj infrastrukture i energetskog sektora.

Predstavnici Vlade Srpske upoznali su direktore-članove Upravnog odbora sa dinamikom realizacije mjera definisanih Reformskom agendom, te ključnim programima koji se realizuju u cilju stvaranja uslova za unapređenje poslovnog ambijenta i stimulisanja razvoja privatnog poduzetništva, a na sastanku je bilo riječi i o setu mjera koje Vlada Srpske sprovodi u cilju suzbijanja sive ekonomije, te regulativi u oblasti fiskalne politike.

Predsjednica Cvijanović je ovom prilikom ponovila da je Vlada Srpske svoje opredijeljenje za sprovođenje Reformske agende pokazala dinamikom i efikasnošću u realizaciji predviđenih mjera, izrazivši nadu da će i ostali nivoi vlasti u BiH pokazati jednaku posvećenost ovom procesu.

Govoreći o ispunjavanju uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je povezan sa realizacijom Reformske agende i saradnjom sa EBRD, predsjednica Vlade je ponovila da su institucije Republike Srpske zadate uslove ispunile u decembru prošle godine, te da se sada očekuje da institucije na nivou BiH ispune svoj dio obaveza kako bi ključne reforme, na koje su svi u BiH obavezali, bile nastavljene.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim, aktuelnim političkim i ekonomskim temama, te mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje sa zemljama regiona s ciljem povećanja konkurentnosti tržišta zemalja Zapadnog Balkana.

Pored predsjednice Cvijanović, delegaciju Vlade Srspske činili su ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar pravde Anton Kasipović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.​

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE