BiHPolitikaCvitanović: Niko nema pravo pozivati Hrvate na preseljenje i zanemarivati njihovu trenutnu...

Cvitanović: Niko nema pravo pozivati Hrvate na preseljenje i zanemarivati njihovu trenutnu poziciju

Predsjednik HDZ-a 1990 kaže da niko nema pravo pozivati te ljude na preseljenje niti zanemariti trenutnu poziciju tog dijela hrvatskog naroda .

“HVO kao legitimna vojna organizacija Hrvata u BiH ne smije biti predmet nikakvog političkog potkusurivanja a kamoli manipuliranja. Evidentno je da gro Hrvata ostalo na područjima gdje je HVO uspio da sačuva kontrolu nad tim teritorijem. Također je evidentno da je ogroman broj Hrvata ostao na drugim područjima Bosne i Hercegovine i nemamo pravo niti pozivati te ljude na preseljenje niti zanemariti trenutnu poziciju tog dijela hrvatskog naroda. Dakle, moramo pokazati više empatije i saosjećanja prema ljudima koji se nalaze na područjima gdje su u manjini. Tek tada će to biti konstruktivna politika i prema području na kojem je HVO odbranio pozicije i prema području gdje su Hrvati ostali u manjini”, kazao je Cvitanović za Vijesti.ba.

On je dodao kako ne vjeruje da postoji ijedan ozbiljan Hrvat na razini predsjednika ozbiljne političke strane da je spreman odreći se jednog prostora gdje su Hrvati ne tako davno bili u ogromnoj većini, kao što je Posavina, kao što je veliki dio Središnje Bosne, kao što su neka područja zeničko-dobojske županije.

“Dakle ne mogu prihvatiti da se neko može odreći tih područja i zagovarati nekakvu ustrojbenu jedinicu, pri čemu će ti Hrvati biti u potpunosti zanemareni i biti potpuno neuvaženi kao politički narod i faktor u Bosni i Hercegovini. Teško mi je komentirati koje su namjere, ali mislim da je to jedno u  nizu obećanja koje neće biti realizirano”, smatra Cvitanović.

Cvitanović ističe da bi takvom politikom svi Hrvati u Bosni i Hercegovini, dugoročno gledajući, mogli doći u poziciju u kojoj se sada nalaze Hrvati koji žive na područjima gdje su manjina.

“Kratkoročno u tome kontekstu i u toj priči Hrvati na tim područjima po ovome što sam pročitao i što sam čuo, ostaju, ali i dugoročno svi Hrvati u BiH bit će u poziciji u kojoj se nalaze Hrvati koje pominjemo. Nedopustivo je da itko na takav način razmišlja a ne da uradi i dijeli hrvatski korpus na Hrvate Bosne i Hrvate Hercegovine. Mi smo jedna integralna cijelina kao konstitutivni narod u BiH u kojoj ćemo ostati, živjeti i biti konstitutivni usprkos svim lošim politikama, i hrvatkskih predstavnika ali i predstavnika druga dva naroda”, kazao je Cvitanović.

Govoreći o tome da li su prijedlog izmjena Izbornog zakona i posljednje najave koje govore da se ne računa sa svim Hrvatima, u skladu sa konstitutivnošću naroda, Cvitanović ističe da su izmjene Izbornog zakona su na adresi na kojoj se moraju realizirati,i da ih vidi kao podlogu za konstruktivan dijalog.

“Ja ih vidim kao podlogu za konstruktivan razgovor iz kojeg  će proizići jedno prihvatljivo rješenje svim narodima i građanima jer ne bi bilo dobro za državu i nedopustivo je da jedan narod drugome nameće ključna i najosjetljivija pitanja kao što je član Predsjedništva i Izbor u Dom naroda i nema potrebe da se tim više manipulira i nužno je provesti presudu Ustavnog suda, da bi Hrvat u Tuzli bio ravnopravan Hrvatu u Širokom ili u Rami, ili RS-u. Izborni zakon vidim kao jednu podlogu oko koje se moraju okupiti zdrave snage u BiH koje žele dobro i narodima i građanima a i BiH samim time”, poručio je Cvitanović.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE