BiHPolitikaCvitanović: Vojna imovina test Čovićeve opredijeljenosti za NATO, niko ne smije Hrvate...

Cvitanović: Vojna imovina test Čovićeve opredijeljenosti za NATO, niko ne smije Hrvate primaći Rusiji

VIJESTI.BA: Odluka Ustavnog suda da odbije apelaciju RS-a u vezi sa knjiženjem vojne imovine motivirala je predsjednika RS-a da najavi referendum o NATO-u. Kako Vi gledate na to?

CVITANOVIĆ: Deklarativno većina političara u Bosni i Hercegovini se izjašnjava da je prioritet Bosne i Hercegovine put ka evropskim i NATO integracijama. Po ne znam koji već put od gospodina Dodika i još nekih političara koji podržavaju tu politiku, imamo prigodu vidjeti da to nije iskrena želja i da nije stvarni cilj napredak i uređenje Bosne i Hercegovine što ne možemo postići bez Evropske unije i NATO-a. Apsolutno osuđujem najavu referenduma o NATO-u. Poznato je da HDZ 1990 apsolutno podupire put Bosne i Hercegovine ka NATO-u i Evropskoj uniji kao i uvjete koje moramo ispuniti na tome putu. Davno smo svi skupa preuzeli te obaveze i nema smisla više praviti bilo kakve blokade na tome putu.

VIJESTI.BA: Lider HDZ-a ostaje nijem na antinato retoriku Milorada Dodika. Kako u tome kontekstu posmatrate poziciju HDZ-a?

CVITANOVIĆ: Lider HDZ-a je sebe prometnuo u nekakvog “europljanina” koji kontinuirano zagovara put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i NATO integracijama. Vjerujem da ćemo na ovom slučaju imati prigodu testirati iskrenost zagovaranja puta Bosne i Hercegovine ka NATO-u i Evropskoj uniji, ili će tu ipak prevagnuti privatni odnos Dragana Čovića i Milorada Dodika.

VIJESTI.BA: Da li je ova HDZ-ova rezerviranost jedino uzrokovana odnosom lidera HDZ-a i SNSD-a ili ima neki dublji smisao?

CVITANOVIĆ: Vjerujte mi da nema smisla da ja to komentiram. Nema potrebe da komentiram njihove odnose, niti šta oni eventualno misle o novonastaloj situaciji, jer oni moraju dati odgovore na ta pitanja.

VIJESTI.BA: Obzirom da se Dodik isprofilirao kao proruski eksponent, da li Čović gura Hrvate u sferu vojno-političkog interesa Rusije zajedno sa Dodikom, kada nije spreman da decidno osudi najave referenduma o NATO i Dodiku antinato politiku?

CVITANOVIĆ: Hrvati su kroz stoljeća dio obitelji evropskih naroda i nitko neće bez obzira na njegove partikularne interese uspjeti primaći hrvatski narod prema bilo kakvoj konekciji sa istočnom ili ruskom bloku. Izbor Hrvata i Bosne i Hercegovine i Hrvata Hrvatske je Evropska unija i obitelj evropskih naroda. Moj stav o odnosima RS-a prema EU putu BiH je odavno poznat, s tim da ne možemo zanemariti stavove SDA kada su u pitanju interesi Turske koji su nekada u velikoj suprotnosi sa Evropskom unijom a počesto preovladaju u odnosu na stavove koji dolaze iz Evropske unije a znamo da jedini put BiH put ka EU i NATO integracijama.

VIJESTI.BA: Smatrate li da je dobro što se NATO štab u BiH oglasio povodom pitanja knjiženja vojne imovine?

CVITANOVIĆ: Utjecaj NATO-a ne samo na području Bosne i Hercegovine svima nama je poznat, i on se uvažava na svim područjima, a mi u Bosni i Hercegovini smo u takvoj situaciji da ne vjerujem da ima bilo tko ko bi zanemario stav NATO štaba u Bosni i Hercegovini.

VIJESTI.BA: Ukoliko se opstrukcije knjiženja vojne imovine nastave i dođe do zaoštravanja političkih odnosa, očekujete li da zvanični Zagreb sugeriše HDZ-u u BiH da jasno zauzme stranu?

CVITANOVIĆ: Svaka medalja uvijek ima dvije strane, ali ja sam siguran da će službeni Zagreb podržati ono što je dobro i za Hrvate i za Bosnu i Hercegovinu inače. Na koji način će to sugerirati onima koji u ime Hrvata u Bosni i Hercegovini donose odluke to ćemo tek vidjeti. Iako, nisu dobri signali koji dolaze prema službenom Zagarebu vezano za Pelješki most i nema potrebe da se bavimo politikanstvom oko tog projekta, jer u Zagrebu imamo prijatelja svih naroda u BiH.

Razgovarao: Nihad Hebibović

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE