BiHPolitikaDa li će Radončić istrajati u zaustavljanju pljačke javnih kompanija koju je...

Da li će Radončić istrajati u zaustavljanju pljačke javnih kompanija koju je isplanirala SDA

Vlada FBiH danas je donijela odluku o odgodi prodaje dionica Fabrike duhana Sarajevo a nakon što je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić pozvao Vladu FBiH, premijera Fadila Novalića i SDA da zaustave brzopoteznu prodaju, piše novinska agencija Patria.

Radončić je kazao da su  u poslijeratnoj privatizaciji preduzeća pravljene velike društvene i finansijske štete, te je ostalo nekoliko vrijednih preduzeća. On je izrazio sumnju da se potcjenjuje knjigovodstvena vrijednost i lažno se prikazuje vrijednost firmi.

-Bile bi praktično otete i to se mora zaustaviti – kazao je Radončić te najavio da će se političkim sredstvima boriti da to zaustavi.

Danas je stigla i reakcija iz SDA u kojoj privatizaciju pravdaju Reformskom agendom.

-Stranka demokratske akcije insistira da se kompletan proces privatizacije javnih kompanija  uradi na transparentan način i u skladu sa zakonom.

Upravo je zbog toga na posljednjem sastanku rukovodstava Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost predsjednik SDA Bakir Izetbegović otvorio pitanje privatizacijskog procesa. Zaključeno je da se preispita proces privatizacije, te da se izvrši kompletna analiza privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, kako bi se identificirale firme koje su održive i one koje nisu. Ovakav zaključak je donesen kako bi se ispunile preuzete obaveze iz Reformske agende, ali i na najbolji način  zaštitili interesi građana Bosne i Hercegovine.

Iz SDA su također saopćili da su iznenađeni reakcijom SBB-a i bespotrebnim prozivkama premijera Novalića i Vlade FBiH.

Indikativno je da iz SDA sada žele da „preispitaju proces privatizacije i izvrše kompletnu analizu privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, kako bi se identificirale firme koje su održive i one koje nisu“. U julu 2015. godine Vlada SDA i HDZ je utvrdila tri kategorije kompanija, i u treću spremnu za privatizaciju uz „navodne analize“ svrstao brojne kompanije.

O kakvoj sada analizi govore iz SDA? Pa nisu valjda u Vladi prošle godine u julu sjedili „ministri sa Marsa i Plutona“ i donijeli odluku o prodaji? Više je nego očigledno da ih je Radončić svojim potezom izvukao iz mišije rupe iz koje su kovali planove o rasprodaji (pljački) državnog kapitala, a da prethodno nisu sačinili nikakve strateške analize i planove prodaje, niti su uzeli u obzir pasivni podbilans ( imovina kompanija van granica BiH).

Važno je istaći da ukupni kapital FDS iznosi 220 miliona KM, a državni dio 85,8 miliona KM. To je dvostruko više od iznosa koji traži Vlada FBiH, a posebna je stavka  neraspoređene dobiti FDS-a, koja do početka ove godine iznosi čak 46,6 miliona KM.

Uz to je FDS većinski vlasnik Vakufske banke sa paketom dionica 66,5 %, te dijela dionica Privredne i Bor banke.

Također, FDS je suvlasnik i u brojnim kompanijama, posjeduje nekretnine na Vlašiću i u Srebrenici, ima svoje udjele u Društvu za upravljanje fondovima i u njenom su vlasništvu brojne nekretnine u susjednim državama u višemilionskoj vrijednosti.

FDS je samo jedna na popisu kompanija sa većinskim državnim kapitalom koje su SDA i HDZ BiH odlučili da prodaju u bescijenje ( ne računajući tu višemilionsku imovinu ovih kompanija u Srbiji i Hrvatskoj, kojima je BiH vratila svu njihovu imovinu a oni našoj državi ništa).

Aluminij Mostar, ArcelorMittal Zenica, Bosnalijek, Energoinvest Sarajevo, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Fabrika duhana Sarajevo i Sarajevo-Osiguranje na popisu su kompanija za privatizaciju.

Odluka je donesena kada su Vladu napustili ministri Demokratske fronte, principijelno braneći zakon i procedure kada je riječ o privatizaciji i drugim problemima vezanim za pitanja privrede.

Punih pet mjeseci, ministri iz SDA i HDZ BiH donosili su sami odluke, dok im se u oktobru nije pridružio treći koalicioni partner SBB.

Šta je sve urađeno u tih pet mjeseci i koliko je štetnih odluka doneseno, polako počinje isplivavati na površinu.

Netransparentnu hitnu privatizaciju javnih kompanija koje nisu gubitaši, ali je njihovo finansijsko poslovanje krivotvoreno, pokušava zaustaviti SBB ( u razloge ne ulazimo). Čini to preko svog ministra Veska Drljače, a ne resornog ministra Nermina Džindića čime je Radončić objelodanio što se već i znalo, da nije njegov već SDA-ov igrač.

Na djelu će se sada vidjeti da li će Radončić postupiti principijelno kao što je to uradio DF, te se povući iz nezakonitih radnji i pljačke državne imovine ili će istrajati do kraja te netransparentno pretvoriti u transparentno.

Svojom je jučerašnjom izjavom poručio je da će se boriti svim političkim sredstvima – izlaskom ministara SBB iz Vlade, traženjem da se smijeni SDA-ov Džindić a imenuje njegov kadar, zaustavljanjem u Parlamentu FBiH prodaje kompanija, traženjem da se preispitaju sve odluke donesene u pet mjeseci koliko su samo SDA i HDZ BiH činile Vladu… ?


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE