BiHDa nije bilo Haškog tribunala domaći sudovi ne bi uradili taj posao

Da nije bilo Haškog tribunala domaći sudovi ne bi uradili taj posao

“Vjerovatno domaći sudovi nikada ne bi uspjeli uraditi ono što je uradio Haški tribunal jer su licu pravde priveli sve one koje su imali na optuženičkoj listi, i možemo reći da je tribunal dao rezultat koji je od njega bio očekivan i pravnom smislu. Jedina sjena u radu tribunala je slučaj Perišić koji je oslobođen od odgovornosti”, smatra Tahirović.

Ističe da je naslijeđe tribunala veliko jer sada BiH ima svu dokumentaciju o zločinima koji su se dogodili a tu dokumentaciju tribunal je ustupio i ona se nalazi u Vijećnici.

On je istakao da će problem za domaće sudove koji trebaju nastaviti sa procesuiranjem zločina, biti to što veliki dio osumnjičenih se više ne nalazi u BiH, nego su na prostorima Srbije, Hrvatske a u regiji ne postoji spremnost da se oni krivično gone.

Dodao je da Tužilaštvo BiH još uvijek nema snage da podgine optužnicu za genocid u Prijedoru, iako je Haški tribunal podizao takvu vrstu optužnice.

Podsjećamo, masovna grobnica Tomašica, prilikom podizanja optužnice za genocid u Prijedoru, nije bila predmetom rasprave.

On je istakao kako se nada da će poslanici u Parlamentu BiH imati dovoljno snage kada se 25.7 ove godine bude glasalo i izmjenama i dopunama Krivičnog zakona po kojima se zabranjuje negiranje genocida da usvoje taj zakon.

Podsjetio je na izjavu glavnog tužioca Haškog tribunala koji je kazao da sprski političari moraju imati časti i hrabrosti da priznaju činjenicu genocida.

Tahirović je govoreći o procesu sučavanja sa prošlošću kazao da nažalost niko nije priznao zločine u vlastitim redovima, istinski pružio ruku pomirena i da je to u cijelini problem BiH.

“Mi koji pripadamo bošnjačkom narodu, imamo očiti strah da ponovo ne stradamo a druga dva naroda koja polažu isto pravo kao i mi na BiH također se plaše. Moramo se ako želimo ići u budućnost suočiti sa onim što je bilo. Mi Bošnjaci moramo prihvatiti činjenicu da je logor u Čelebićima kod Konjica postojao, da su tamo ljudi ubijani i onda pokušati sa druga dva naroda naći model kako izaći iz ove krize”, kazao je Tahirović.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE