Naslovnica Lokalne Teme Da nije bilo ...

Da nije bilo odgovornosti, mislite li da bismo večeras zaspali mirno?

Piše: Ajša Hindija

1274
PODIJELI

Kada se govori o odgovornosti, može se nabrojati više desetina primjera gdje, kada, kako i ko treba biti odgovoran. Međutim, kada govorimo o vlastitoj odgovornosti prema državi u kojoj živimo i ljudima sa kojima je dijelimo, onda shvatam da je individualna odgovornost ključ uspjeha za državu u kojoj živimo.

Počevši od toga da učimo djecu da budu odgovorna kada je u pitanju pospremanje igračaka, one malo starije da se mora poštivati škola i njena pravila, odrasle da trebaju biti odgovorni i dati primjere svima oko sebe, a završivši na tome da trebamo biti odgovorni i za one loše stvari koje se ne tiču nas lično, jer samo tako ih možemo smanjiti i iskorijeniti.

Kada čujemo svađu iz stana pored, udarce, plač, psovke – naša dužnost je pozvati policiju jer tako možemo spasiti život osobe koja je zlostavljana. Kada vidimo da neko ne baca smeće u skladu sa reciklažnim natpisima – trebamo ga opomenuti. Kada imamo informacije koje mogu biti od velike važnosti – trebamo ih podijeliti sa onima koji će znati da ih iskoriste kako bi se ostvario veći cilj. Kada vidimo da je neko predmet ismijavanja zbog njegovog obilježja koje ne odgovara većini – trebamo stati u zaštitu te osobe.

Iako vam se čini da nas se ove stvari ne tiču, tiču nas se itekako, jer sutra mi možemo biti osoba kojoj će trebati pomoć i odgovornost drugih, a možda takva osoba neće biti tu za nas. Učeći sebe da budemo odgovorni, učimo i druge jer će se odgovornost i dobrota uvijek istaći, i dati podsrtrek svima da budu isti takvi, a kada bi svako od nas učinio po jednu osobu odgovornom i dobrom, ukazao joj na ono što je ljudski za raditi, sigurno bi na svijetu bilo manje zla, kriminala, tuge i nesreće.

Očekivali biste da neko bude odgovoran kada je vama potrebno, a da li biste vi bili odgovorni da pomognete drugome? Prethodnih dana smo bombardovani natpisima koji su izazivali nesigurnost i paniku, a sigurno niko od nas nije otišao na spavanje miran, znajući šta se sve dešava u neposrednoj blizini. Jeza i nelagoda nisu popuštali nas koji smo udaljeni od mjesta na kom se sve odigravalo, a zamislite tek kako su se osjećali oni pored čijih domova se snimao akcioni film?!

Srećom po sve nas, film je konačno završen, akteri filma su tamo gdje trebaju biti, a sve to zahvaljujući odgovornosti o kojoj vam pisah maločas. Da nije bilo odgovornosti, mislite li da bismo večeras zaspali mirno?

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.