Naslovnica Svijet Regija Dačić: &#8220...

Dačić: “Srbija neće priznati jednostrane akte Katalonije”

Ministar vanjskih poslov Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je Španija najveći prijatelj Srbije u EU i dodao da Beograd neće priznati "nikakve jednostrane akte" koje vlasti u Kataloniji, poslije sprovedenog referenduma o nezavisnosti, budu donijele u narednim danima.

52
PODIJELI

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Dačić je kazao da je veoma važno da se u narednim danima vidi jasna podrška Beograda očuvanju teritorijalnog integriteta Španije.

MARKETING

“Simbolično sam danas pozvao ambasadora Španije, zemlje koja veoma često nastupa oštrije od nas na međunarodnom planu kada je riječ o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije jer oni ulaze u detalje. Htio sam da pošaljem jasnu poruku, kao što Španija čvrsto stoji iza našeg integriteta, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Španije”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija ne želi da se na primjeru Katalonije primjeni ono što je primjenjeno na Kosovu jer se radi o “jednostranim aktima koji narušavaju međunarodno pravo”.

“U slučaju Kosova oni su mislili da će to biti jedinstven slučaj. Biće ovakvih slučajeva još u Evropi”, ocijenio je ministar.

Dačić je ocijenio i da bi EU “najvjerovatnije veoma lako” jednoglasno utvrdila priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za ulazak Srbije u Uniju da nema pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, prvenstveno Španije i Kipra.

Nasuprot Dačićevom stavu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da poslije referenduma u Kataloniji ništa neće biti isto u EU, ističući da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i da su očigledni dupli standardi međunarodnog faktora.

“Narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i niko ne mora da kaže kako mi sada gledamo Kataloniju pa nešto koristimo. Da, koristimo i čekali smo da vidimo na koji će se način to razvijati. Katalonija će proglasiti nezavisnost u ponedjeljak i to donosi jednu sasvim novu realnost”, rekao je Dodik.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.