Naslovnica Svijet Regija Dačić: &#8220...

Dačić: “Srbija neće priznati jednostrane akte Katalonije”

Ministar vanjskih poslov Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je Španija najveći prijatelj Srbije u EU i dodao da Beograd neće priznati "nikakve jednostrane akte" koje vlasti u Kataloniji, poslije sprovedenog referenduma o nezavisnosti, budu donijele u narednim danima.

47
PODIJELI

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Dačić je kazao da je veoma važno da se u narednim danima vidi jasna podrška Beograda očuvanju teritorijalnog integriteta Španije.

“Simbolično sam danas pozvao ambasadora Španije, zemlje koja veoma često nastupa oštrije od nas na međunarodnom planu kada je riječ o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije jer oni ulaze u detalje. Htio sam da pošaljem jasnu poruku, kao što Španija čvrsto stoji iza našeg integriteta, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Španije”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija ne želi da se na primjeru Katalonije primjeni ono što je primjenjeno na Kosovu jer se radi o “jednostranim aktima koji narušavaju međunarodno pravo”.

“U slučaju Kosova oni su mislili da će to biti jedinstven slučaj. Biće ovakvih slučajeva još u Evropi”, ocijenio je ministar.

Dačić je ocijenio i da bi EU “najvjerovatnije veoma lako” jednoglasno utvrdila priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za ulazak Srbije u Uniju da nema pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, prvenstveno Španije i Kipra.

Nasuprot Dačićevom stavu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da poslije referenduma u Kataloniji ništa neće biti isto u EU, ističući da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i da su očigledni dupli standardi međunarodnog faktora.

“Narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i niko ne mora da kaže kako mi sada gledamo Kataloniju pa nešto koristimo. Da, koristimo i čekali smo da vidimo na koji će se način to razvijati. Katalonija će proglasiti nezavisnost u ponedjeljak i to donosi jednu sasvim novu realnost”, rekao je Dodik.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.