PreporukaIntervjuDamir Nikšić: Gdje postoji sigurnost, postoje i uvjeti za život

Damir Nikšić: Gdje postoji sigurnost, postoje i uvjeti za život

Damir Nikšić nezavisni je kandidat za načelnika sarajevske Općine Centar na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Nikšić je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi njegova pobjeda značila za stanovnike općine Centar, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Po tome što je dobar. Da ne bi zvučalo arogantno, dodat ću to da su njihovi programivjerovatno “bolji”, ali moj je dobar (a “bolje” je uvijek neprijatelj dobrom).

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Oslobođenje.
Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Sigurnost prije svega. Tamo gdje postoji sigurnost, postoje i uvjeti za život i rad. Kada se građani osjećaju sigurno, onda mogu neometano da se posvete učenju, studiranju, istraživanju, svom profesionalnom, kao i društveno korisnom radu. Općina Centar je univerzitetska općina, u njoj je smješten sarajevski univerzitet i veći dio fakulteta i akademija na kojima studiraju mladi iz čitave Bosne i Hercegovine i šire. Isto tako je i općina s velikim i važnim zdravstvenim ustanovama. Sjedište je i državnim, entitetskim i kantonalnim institucijama. Apsolutni je imperativ da u njoj vladaju zakon i prava; red i mir; građanska kultura, sloboda i tolerancija.

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

Uvjeti za rad i život su jadni i nisu na nivou jednog glavnoga grada i evropske metropole. Veliki je nedostatak građanskog dostojanstva, svijesti i samopoštovanja; adekvatnih parkova za djecu, adekvatnih parkova za pse, parking prostora, prohodnih trotoara, pješačkih zona, pozornika na ulici, vode iza ponoći i zraka preko zime.

Kako komentirate rad aktuelnog načelnika?

Koji rad?

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini u koji je upisano je ukupno 3.263.906 birača.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE